Rolls-Royce Corniche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rolls-Royce Corniche

Rolls-Royce Corniche er en bilmodell fra den britiske bilprodusenten Rolls-Royce. Corniche var et todørs karosseri tegnet av John Blatchley og bygget på samme base som Rolls-Royce Silver Shadow. Corniche ble produsert over et langt tidsrom og i flere varianter. Fra 1965 til 1971 ble bilen kalt Silver Shadow – two door coupe, enten FHC for fixed head coupe eller DHC for drop head coupe. Fra 1971 ble begge modellene kalt Corniche. Corniche ble solgt også under søstermerket Bentley, både som Bentley Corniche og Bentley Continental. Selv om mekanikken var identisk med søstermodellen Silver Shadow I/II og senere Silver Spirit, var motoren i Corniche trimmet og hadde en noe høyere ytelse enn standardmotoren. Produksjonen opphørte i 1995 med 25 turboladede modeller.

Navnet har bilen fra en type vei som gjerne er bygget på en hylle i fjell, eller hvor terrenget faller på den ene siden av veien og stiger på den andre, slik at en har flott utsikt fra veien. Ordet er fransk og franskmennene satte ordet på den vei romerne bygget langs middelhavet fra Nord-Italia og inn i Provence.

Volkswagen benyttet navnet Corniche på en todørs og toppløs versjon av Silver Seraph i 2000. Denne modellen ble kalt Corniche V.