Rolls-Royce Silver Ghost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den originale Rolls-Royce Silver Ghost, fotografert i 2004

Silver Ghost var en av de første bilmodellene til Rolls-Royce og uten tvil den modellen som ga merket sitt gode rykte. Den ble produsert fra 1906 til 1926. Det var ingen revolusjonerende konstruksjon, men den var så mye bedre enn alle de andre bilene at den på kort tid fikk tilnavnet «verdens beste bil».

I utgangspunktet ble navnet Silver Ghost kun gitt til én bil, chassisnummer 60551, registreringsnr AX-201, modellen het egentlig 40/50hp. Men etter at Phantom I ble introdusert i 1925 ble navnet gitt til alle 40/50hp for å unngå forvirring. Silver Ghost ble valgt som navn både på grunn av fargen på bilen og på grunn av den spøkelsesaktige stillheten til motoren.

Henry Royces filosofi var at «kvaliteten skulle være til stede lenge etter man hadde glemt hvilken pris man hadde betalt». En Silver Ghost kostet 1400 pund. Sammenliknet kostet en Rover eller en De Dion-Bouton 200 pund. Den sekssylindrete syvlitersmotoren hadde to separate sylinderblokker av støpejern montert på et langt veivhus av aluminiumslegering og hadde en effekt på 48 hk ved 1250 o/min som ga en teoretisk toppfart på ca. 90 km/t. Motor og kraftoverføringen var ekstremt stille og vibrasjonsfri.

Fra begynnelsen hadde Silver Ghost en firetrinns gearkasse, men i 1909 ble den byttet ut med en tretrinns der tredjegiret var direkte. Fra begynnelsen av ble det kun produsert fire chassiser i uken, men i 1908 flyttetman til større lokaler i Derby. Da økte produksjonen til ni biler i uken. Det ble produsert 6173 eksemplarer av Silver Ghost i de atten årene bilen ble produsert. Litt etter litt ble bilen en umoderne bil. I mai 1925 kunne Rolls-Royce ikke holde stand lenger, men introduserte New Phanthom, som hadde toppventilmotor.