Rocotopepper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rocotopepper
Nomenklatur
Capsicum pubescens
Ruiz & Pav.
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenSøtvierordenen
FamilieSøtvierfamilien
SlektPaprikaslekten
Økologi
Habitat: Terrestrisk

Rocotopepper (eller locotopepper) er en variant av chilipepper; det latinske navnet er Capsicum pubescens (det siste ordet betyr 'hårete'). Dette krydderet er blitt dyrket i Peru, Ecuador og Bolivia i tusener av år. Rocotopepperen (Locoto er den bolivianske formen) dyrkes også blant annet i Mexico. Der dyrkes særlig varianten canario.

Det var inkaindianerne som begynte å benytte planten for over 500 år siden. Den brukes fremdeles i lokal matlaging i Andesregionen. Den modne rocotoen er enten rød eller gul.

Genetisk er den også beslektet med noen av de viltvoksende chilivarianter i Sør-Amerika (Capsicum cardenasii, Capsicum tovarii, Capsicum eximium).

Rocotopepperen blir meget skarp, med verdier på fra 30 000 til 100 000 på Scovilleskalaen.

De navn og varianter som finnes i forskjellige dyrkingsområder, er chile caballo (Mexico), manzano (Mexico), chile perón (Mexico), peteñero (Honduras), chamburato og canario (Mexico), Locoto (Bolivia), panameño (Costa Rica) og rocoto (Peru, Chile, Ecuador).

Ikke pepper[rediger | rediger kilde]

Den sterke smaken får ta ansvaret for at krydderet omtales som om det var en peppervariant. I virkeligheten hører den botanisk til en helt annen artsfamilie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]