Rocky IV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rocky IV
Generell informasjon
SjangerAction / Drama
UtgivelsesårUSAs flagg 1985
Norges flagg 1986
Prod.landUSAs flagg USA
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år Norges flagg (1986) (Norge)
Bak kamera
RegiSylvester Stallone
ProdusentRobert Chartoff
Irwin Winkler
ManusforfatterSylvester Stallone
MusikkBill Conti
Foran kamera
MedvirkendeSylvester Stallone
Dolph Lundgren
Talia Shire
Burt Young
Birgitte Nielsen
Carl Weathers
Annen informasjon
Budsjett$31,000,000 (estimat)
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Rocky IV er en film fra 1985 og den fjerde filmen i den kjente Rocky-serien.

I tillegg til å spille hovedrollen står Sylvester Stallone for både manus og regi.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1985 ankommer Ivan Drago, en sovjetisk bokser med null tidligere tap, til USA sammen med sin kone, Ludmilla - en anerkjent sovjetisk svømmer og et team av trenere fra Sovjetunionen og Cuba. Lederen hans, Nicolai Koloff, benytter enhver anledning til å fremme Dragos friidrett som et kjennetegn på sovjetisk overlegenhet. Motivert av patriotisme, og et medfødt ønske om å bevise seg selv, ønsker Apollo Creed å utfordre Drago til en oppvisningskamp. Rocky godtar å trene Apollo, til tross for bekymringene hans om kampen deres.

Under en pressekonferanse angående kampen oppstår det større fiendtlighet mellom lagene rundt Apollo og Drago. Oppvisningen skal finne sted ved et hotell i Las Vegas. Apollo velger å gå inn i bokseringen med musikk fra James Brown som fremfører «Living in America» med showgirls. Mot slutten av første runde ber Rocky og Apollos trener, Duke, om å stoppe kampen.

Men Apollo nekter å gå med på dette, og ber Rocky om aldri å stoppe kampen uansett hva som skjer. Drago fortsetter å slå ham i andre runde, og Duke ber igjen Rocky om å kaste inn håndkleet. Men Rocky respekterer først og fremst Apollos ønsker, noe som gjør at Drago får tid til å lande et siste avgjørende slag mot Apollo - som dreper ham. I etterkant viser Drago ingen følelser av verken anger eller medfølelse ovenfor Apollo eller hans familie.

Frustrert over sovjeternes kalde likegyldighet, bestemmer Rocky seg for å utfordre Drago på egen hånd. Dragos trenere går derfor med på en boksekamp med 15 runder som skal finne sted i Sovjetunionen. Denne kampen skal avholdes den 1. juledag, en ordning som skal beskytte Drago mot truslene om vold han tidligere mottok i USA. Rocky reiser deretter til Sovjetunionen, men uten sin kone Adrian på grunn av hennes sterke misbilligelse over den planlagte kampen. Rocky setter deretter opp en treningsbase i en avsidesliggende hytte, med bare Duke og sin svoger Paulie til å følge ham.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen spilte inn over $300 millioner på verdensbasis da den gikk på kino i 1985-86.[1]

Filmen spiller i veldig stor grad på den spente politiske atmosfæren mellom USA og Sovjetunionen.

Medvirkede[rediger | rediger kilde]

Sylvester Stallone.
Dolph Lundgren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]