Robert Roy MacGregor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den britisk-amerikanske filmen fra 1995, se Rob Roy (film)
Robert Roy MacGregor
Rob Roy 1820s engraving.jpg
Født 7. mars 1671
Glengyle
Død 28. desember 1734 (63 år)
Balquhidder
Yrke Bonde
Nasjonalitet Skottland

Robert Roy Macgregor (født 7. mars 1671 i Glengyle, død 28. desember 1734 i huset sitt på Inverlochlarig Beg, Balquihidder) var en skotsk klanleder.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble kalt Rob Roy eller Red McGregor (Røde McGregor) på grunn av sitt røde hår. Hans far het Donald Macgregor, og hans mor het Margaret Campbell. Han ble senere gift med Mary Helen MacGregor av Comar, og sammen fikk de barna James, Ranald, Coll og Robert (kjent som Robin Oig eller Young Rob).

Jakobitteropprøret[rediger | rediger kilde]

Som 18-åring dro Robert Roy Macgregor sammen med sin far og mange andre medlemmer av en rekke skotske klaner i en forgjeves kamp anført av Viscount Dundee for å støtte den avsatte kong Jakob VII av Skottland (som samtidig var Jakob II av England) fra Huset Stuart i kampen mot Vilhelm av Oranien, Jakobs fwtter og konge av England, Irland og Skottland under navnet Vilhelm III av England etter avsettelsen av Jakob.

Opprøret mellom de overveiende skotske støtter av kong Jakob (som ble betegnet som jakobitter) og Vilhelms bedre utstyrte rødfrakker ble etterpå kalt jakobittopprøret. Opprøret og kampene mellom jakobitter og rødfrakker er en utførlig behandlet begivenhet i Skottlands historie.

Kvegmann[rediger | rediger kilde]

Rob Roy ble senere en høyt respektert kvegmann, i en periode da kveg ble ansett for relativt felles eyendom, og Rob Roy ble en av de profesjonelle kvegpassere som mod betaling beskyttet eiernes rettigheter. Etter at noen av hans folk mistet ikke bare alt det kveg de bevoktet, men også en stor sum lånte penger de hatte fått overdratt ansvaret for, mistet Rob Roy all sin eiendom samtidig med at han ytterligere ble erklært fredløs og senere fengslet i 1722.

Løslatelse[rediger | rediger kilde]

Daniel Defoe skrev i 1723 en roman – Highland Rogue – basert på Rob Roys liv, og romanen var med på å gjøre Rob Roy til en levende legende, noe som påvirket makthaverne til å løslate ham.

Senere diktning[rediger | rediger kilde]

Da Sir Walter Scott i 1817 skrev romanen Rob Roy blev det tilføyd ytterligere stoff til legenden (som heretter nærmest gjorde Rob Roy til en moderne Robin Hood). William Wordsworths dikt Rob Roy's Grave, som han skrev under en reise til Skottland i 1803, har ytterligere bidratt, likesom også filmatiske fremstillinger har bidratt, først og fremst filmen Rob Roy fra 1995, instruert av Michael Caton-Jones.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]