Robert Calef

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Calef title page More Wonders of the Invisible World.jpg

Robert Calef (født 1648 - døpt 2. november i Stanstead i Suffolk i England, død 13. april 1719) var en baptist og kleshandler og forfatter i Boston som kom til de amerikanske koloniene en gang før 1688.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans historiske betydning hviler på at han var forfatter av More Wonders of the Invisible World, en dristig traktat som han utga i 1700 som et kampskrift mot puritanske presikanter og geistlige ledere, særlig Cotton Mather, for deres rolle i hekseprosessene i Salem hvor et stort antall mennesker ble offer for justismord og henrettet som hekser. Ettersom ingen utgiver i Boston våget å utgi boken fikk han den trykket i England. Cotton Mather skrev tilfreds om sensuren i sin dagbok: «Det var med stor glede da vi hørte at våre bokselgere var så godt kjent med rettskaffenheten til våre prester, at ingen av dem kunne ha plass til noen av de nidskriftene som ble solgt i deres butikker.»[1] Prost Increase Mather, far til Cotton Mather, demonstrerte mot boken ved å la den offentlige brente boken på Harvard Yard ved Harvard.

Calef mente at det var fullstendig absurd at hekser red «på stokker gjennom luften», og motsatte seg hekseprosessen som førte til en «fanatisk nidkjærhet som vispet opp en blind og særs blodig raseri, ikke mot fiender, eller irreligiøse, lastefulle personer, men (i bedømmelse av nestekjærlighet og å se på som dydige og religiøse som enhver annen de etterlatt seg i dette landet som lidt fra de som voldte dem vondt med den ytterste grad av hardhet.»[2]

Cotton Mather ga svar i boken Some Few Remarks upon a Scandalous Book i 1701.

Fra 1702 til 1704 var Calef oppsynsmann for de fattige. I 1707 ble han valgt til meddommer, og i 1710 til administrator av tiende, kirkeskatten. Han pensjonerte seg Roxbury i Massachusetts hvor han hadde kjøpt et sted i 1707 og hvor han satt i byens kommunestyre til han døde i 1719.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat: «It was highly rejoicing to us when we heard that our Booksellers were so well acquainted with the Integrity of our Pastors, as that not one of them could admit of any of those Libels to be vended in their shops.»
  2. ^ Sitat: «a Biggotted Zeal, stirring up a Blind and most Bloody rage, not against Enemies, or Irreligious Proffligate Persons, But (in Judgment of Charity, and to view) against as Vertuous and Religious as any they have left behind them in this Country, which have suffered as Evil doers with the utmost extent of rigour.»

Utgivelser[rediger | rediger kilde]