Cotton Mather

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cotton Mather
Cotton Mather.jpg
Født12. februar 1663[1][2][3][4]
Boston
Død13. februar 1728[1][2][3][4] (65 år)
Boston
Gravlagt Copp's Hill Burying Ground
Far Increase Mather
Mor Maria Cotton
Søsken Elizabeth Mather
Utdannet ved University of Glasgow, Harvard University
Beskjeftigelse Forkynner, historiker, teolog[5]
Nasjonalitet Kongeriket Storbritannia
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society
Signatur
Cotton Mathers signatur

Cotton Mather (født 12. februar 1663 i Boston, død 13. februar 1728 samme sted) var en innflytelsesrik puritansk predikant og forfatter i New England i kolonitiden. Cotton Mather var sønn til den like innflytelserike predikanten Increase Mather.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cotton Maher var sønn av Increase Mather, nevø av Samuel Mather og barnebarn av John Cotton og Richard Mather, som alle var ledende skikkelser i den annen henholdsvis første generasjon puritanere i Boston. Mather tok eksamen ved Harvard i 1678, etter tre års studier, bare 15 år gammel.

Virke, forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Han ble siden assisterende pastor ved Old North Church i Boston. Han ble ikke fullverdig pastor i kirken før etter at faren døde i 1723.

Han forfattet mer enn 450 bøker og småskrifter som ble allment spredd og gjorde ham til en av de mest innflytelserike religiøse ledere i Nord-Amerika. Han oppfordret andre- og tredjegenerasjonspuritanere, hvis slekt hadde forlatt England og reist til koloniene i New England, for finne tilbake til puritanismens teologiske røtter.

Mather var venn med flere av dommerne under hekseprosessene i Salem i 1692 og ga dem rådet å legge vekt på såkalte spektrale (åndelige) bevis, det vil si det som de personene som ble ansett for å ha blitt utsatt for hekseri så i sin syner, men som var usynlig for andre mennesker.[trenger referanse] Da Mather senere skrev om rettssaken i sin bok Wonders of the Invisible World forsvarte han domstolens opptreden, til tross for at opposisjonen stort sett var motstander av den.[trenger referanse] I Magnalia Christi Americana forsøkte han derimot å nedtone sin rolle i saken.

Mather var veldig innflytelsesrik i sekulære kretser, samtidig som han nøt stor respekt i de religiøse og åndelige.[trenger referanse] Da den engelske kongen Jakob II ble avsatt i 1688 var Mather en av lederne for et vellykket opprør mot kongens guvernør i New England, Edmund Andros.

Mather hadde også innflytelse på den tidige amerikanske naturvitenskapen.[trenger referanse] I 1716 gjennomførte han, som et resultat av observasjoner av ulike variasjoner av mais, et av de første eksperimentene med hybridisering av planter. Han gjorde også en viktig innsats for folkhelsen i de amerikanske koloniene i kampen mot kopper.[trenger referanse]

Mathers store verk Magnalia Christi Americana regnes som hovedverket blant historieskrivingen i New England.[trenger referanse]

Av Mathers tre koner og sju barn overlevde bare en kone og to barn ham. Mather ble begravd på Copp's Hill.

Cotton Mather i skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Cotton Mather nevnes i forskjellige skjønnlitterære sammenhenger, som for eksempel i flere av H.P. Lovecrafts fortellinger, vanligvis i sammenheng med hekseprosessene i Salem.[trenger referanse]

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Cotton Mather, biography/Cotton-Mather
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Cotton Mather, mather-cotton
  3. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Cotton Mather, 128949
  4. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Cotton Mather, 684
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 26. jun. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]