Cotton Mather

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cotton Mather
Cotton Mather.jpg
Født12. februar 1663
Boston
Død13. februar 1728 (65 år)
Boston
Gravlagt Copp's Hill Burying Ground
Far Increase Mather
Mor Maria Cotton
Søsken Elizabeth Mather
Utdannet ved University of Glasgow, Harvard University
Beskjeftigelse Forkynner, historiker, teolog
Nasjonalitet Kongeriket Storbritannia
Språk Engelsk
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society
Signatur
Cotton Mathers signatur

Cotton Mather (født 12. februar 1663 i Boston, død 13. februar 1728 samme sted) var en innflytelsesrik puritansk predikant og forfatter i New England i kolonitiden. Cotton Mather var sønn til den like innflytelserike predikanten Increase Mather.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cotton Maher var sønn av Increase Mather, nevø av Samuel Mather og barnebarn av John Cotton og Richard Mather, som alle var ledende skikkelser i den annen henholdsvis første generasjon puritanere i Boston. Mather tok eksamen ved Harvard i 1678, etter tre års studier, bare 15 år gammel.

Virke, forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Han ble siden assisterende pastor ved Old North Church i Boston. Han ble ikke fullverdig pastor i kirken før etter at faren døde i 1723.

Han forfattet mer enn 450 bøker og småskrifter som ble allment spredd og gjorde ham til en av de mest innflytelserike religiøse ledere i Nord-Amerika. Han oppfordret andre- og tredjegenerasjonspuritanere, hvis slekt hadde forlatt England og reist til koloniene i New England, for finne tilbake til puritanismens teologiske røtter.

Mather var venn med flere av dommerne under hekseprosessene i Salem i 1692 og ga dem rådet å legge vekt på såkalte spektrale (åndelige) bevis, det vil si det som de personene som ble ansett for å ha blitt utsatt for hekseri så i sin syner, men som var usynlig for andre mennesker.[trenger referanse] Da Mather senere skrev om rettssaken i sin bok Wonders of the Invisible World forsvarte han domstolens opptreden, til tross for at opposisjonen stort sett var motstander av den.[trenger referanse] I Magnalia Christi Americana forsøkte han derimot å nedtone sin rolle i saken.

Mather var veldig innflytelsesrik i sekulære kretser, samtidig som han nøt stor respekt i de religiøse og åndelige.[trenger referanse] Da den engelske kongen Jakob II ble avsatt i 1688 var Mather en av lederne for et vellykket opprør mot kongens guvernør i New England, Edmund Andros.

Mather hadde også innflytelse på den tidige amerikanske naturvitenskapen.[trenger referanse] I 1716 gjennomførte han, som et resultat av observasjoner av ulike variasjoner av mais, et av de første eksperimentene med hybridisering av planter. Han gjorde også en viktig innsats for folkhelsen i de amerikanske koloniene i kampen mot kopper.[trenger referanse]

Mathers store verk Magnalia Christi Americana regnes som hovedverket blant historieskrivingen i New England.[trenger referanse]

Av Mathers tre koner og sju barn overlevde bare en kone og to barn ham. Mather ble begravd på Copp's Hill.

Cotton Mather i skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Cotton Mather nevnes i forskjellige skjønnlitterære sammenhenger, som for eksempel i flere av H.P. Lovecrafts fortellinger, vanligvis i sammenheng med hekseprosessene i Salem.[trenger referanse]

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]