Cotton Mather

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cotton Mather

Cotton Mather (født 12. februar 1663, død 13. februar 1728) var en innflytelsesrik puritansk predikant og forfatter i New England under kolonialtiden. Cotton Mather var sønn til den like innflytelserike predikanten Increase Mather.

Mather tok eksamen ved Harvard i 1678, bare 15 år gammel. Han ble siden assisterende pastor ved Old North Church i Boston. Han ble ikke fullverdig pastor i kirken før etter at faren døde i 1723.

Han forfattet mer enn 450 bøker og småskrifter som ble allment spredd og gjorde ham til en av de mest innflytelserike religiøse ledere i Nord-Amerika. Han oppfordret andre- og tredjegenerasjonspuritanere, hvis slekt hadde forlatt England og reist til koloniene i New England, for finne tilbake til puritanismens teologiske røtter.

Cotton Mather var venn med flere av dommerne under hekseprosessene i Salem i 1692 og ga dem rådet å legge vekt på såkalte spektrale (åndelige) bevis, det vil si det som de personene som ble ansett for å ha blitt utsatt for hekseri så i sin syner, men som var usynlig for andre mennesker. Da Mather senere skrev om rettssaken i sin bok Wonders of the Invisible World forsvarte han domstolens opptreden, til tross for at opposisjonen stort sett var motstander av den. I Magnalia Christi Americana forsøkte han derimot å nedtone sin rolle i saken.

Mather var veldig innflytelsesrik i sekulære kretser, samtidig som han nøt stor respekt i de religiøse og åndelige. Da den engelske kongen Jakob II ble avsatt i 1688 var Mather en av lederne for et vellykket opprør mot kongens guvernør i New England, sir Edmund Andros.

Mather hadde også innflytelse på den tidige amerikanske naturvitenskapen. I 1716 gjennomførte han, som et resultat av observasjoner av ulike variasjoner av mais, et av de første eksperimentene med hybridisering av palnter. Han gjorde også en viktig innsats for folkhelsen i de amerikanske koloniene i kampen mot kopper.

Mathers store verk Magnalia Christi Americana regnes som hovedverket blant historieskrivingen i New England.

Av Mathers tre koner og sju barn overlevde bare en kone og to barn ham. Mather ble begravd på Copp's Hill.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Cotton Mather i skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Cotton Mather nevnes i forskjellige skjønnlitterære sammenhenger, som for eksempel i flere av H.P. Lovecrafts fortellinger, vanligvis i sammenheng med hekseprosessene i Salem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]