Cotton Mather

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cotton Mather
Cotton Mather.jpg
Født 12. februar 1663
Boston
Død 13. februar 1728 (65 år)
Boston
Far Increase Mather
Mor Maria Cotton
Søsken Elizabeth Mather
Utdannet ved University of Glasgow, Harvard University
Yrke Minister, historiker, teolog
Nasjonalitet Storbritannia
Religion Kalvinisme
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Cotton Mather (født 12. februar 1663, død 13. februar 1728) var en innflytelsesrik puritansk predikant og forfatter i New England under kolonialtiden. Cotton Mather var sønn til den like innflytelserike predikanten Increase Mather.

Mather tok eksamen ved Harvard i 1678, bare 15 år gammel. Han ble siden assisterende pastor ved Old North Church i Boston. Han ble ikke fullverdig pastor i kirken før etter at faren døde i 1723.

Han forfattet mer enn 450 bøker og småskrifter som ble allment spredd og gjorde ham til en av de mest innflytelserike religiøse ledere i Nord-Amerika. Han oppfordret andre- og tredjegenerasjonspuritanere, hvis slekt hadde forlatt England og reist til koloniene i New England, for finne tilbake til puritanismens teologiske røtter.

Cotton Mather var venn med flere av dommerne under hekseprosessene i Salem i 1692 og ga dem rådet å legge vekt på såkalte spektrale (åndelige) bevis, det vil si det som de personene som ble ansett for å ha blitt utsatt for hekseri så i sin syner, men som var usynlig for andre mennesker. Da Mather senere skrev om rettssaken i sin bok Wonders of the Invisible World forsvarte han domstolens opptreden, til tross for at opposisjonen stort sett var motstander av den. I Magnalia Christi Americana forsøkte han derimot å nedtone sin rolle i saken.

Mather var veldig innflytelsesrik i sekulære kretser, samtidig som han nøt stor respekt i de religiøse og åndelige. Da den engelske kongen Jakob II ble avsatt i 1688 var Mather en av lederne for et vellykket opprør mot kongens guvernør i New England, sir Edmund Andros.

Mather hadde også innflytelse på den tidige amerikanske naturvitenskapen. I 1716 gjennomførte han, som et resultat av observasjoner av ulike variasjoner av mais, et av de første eksperimentene med hybridisering av palnter. Han gjorde også en viktig innsats for folkhelsen i de amerikanske koloniene i kampen mot kopper.

Mathers store verk Magnalia Christi Americana regnes som hovedverket blant historieskrivingen i New England.

Av Mathers tre koner og sju barn overlevde bare en kone og to barn ham. Mather ble begravd på Copp's Hill.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Cotton Mather i skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Cotton Mather nevnes i forskjellige skjønnlitterære sammenhenger, som for eksempel i flere av H.P. Lovecrafts fortellinger, vanligvis i sammenheng med hekseprosessene i Salem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]