Bokbål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Offentlig brenning av skrifter var ikke uvanlig under inkvisisjonen. Dette spanske maleriet fra 1400-tallet viser Mirakelet i Fanjeux i Frankrike. De katolske bøkene ble avvist av bokbålet tre ganger, mens katarenes kjetterske bøker brant opp.
Kirkereformatoren Martin Luther brente demonstrativt bannlysningsskrivet Exsurge Domine fra Pave Leo X sammen med kirkelige rettsbøker foran Elsterporten i Wittenberg i Tyskland 10. desember 1520.

Et bokbål er en seremoni eller aksjon der bøker blir brent, ofte som en politisk eller religiøs handling eller ytring. Bokbål kan også være uttrykk for meningssensur i diktaturer eller gjennomføres som et anslag mot «moralsk forfall», «vestlig ytringsfrihet» eller andre ikke-ønskelige tendenser og meninger. Brenning av bøker gir i vår tid særlig assosiasjoner til nasjonalsosialistiske bokbål i Hitler-Tyskland.

Offentlig brenning av bøker kalles også autodafé, oppkalt etter den spanske og portugisiske inkvisisjonens seremonielle «troshandlinger» , offentlige domsavsigelser og henrettelser av kjettere, som ble foretatt fram til 1700-tallet.

I moderne tid har også andre massemedier, som CD-er, videofilmer og blader, blitt brent offentlig.

Bokbål i historien (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Bokbål i Norge[rediger | rediger kilde]

I 1997 brente Olav Torheims humoristiske mediastunt «Volda Militante Målungdom» skolebøker på bokmål i protest mot bokmålsdominansen i samfunnet.

I 2005 brente den unge Høyre-politikeren Harald Victor Hove en nynorskordliste i protest mot obligatorisk opplæring i sidemål på skolen. Brenningen ble filmet for bruk i en reklamefilminternett, men ble ikke publisert på grunn av mye negativ medieoppslag.

I mars 2006 brente komikeren Otto Jespersen flere bøker i Ålesund for et innslag i fjernsynsprogrammet Rikets Røst. Innslaget var blant annet en protest mot Jantelovens sterke stilling i Ålesund. Han brente blant annet Aksel Sandemoses bok En flyktning krysser sitt spor, bøker av Ari Behn og Märtha Louise, falske tusenlapper og Bibelen. Ålesunds ordfører Arve Tonning var også med på bokbålet, men reagerte da Bibelen skulle bli brent. Jespersen rev da ut Det gamle testamentet og hev det på bålet. Jespersen har også uttrykt at han hadde lyst til å brenne Koranen, men hadde problemer med å få tak i en utgave. [1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]