Hopp til innhold

Riva del Garda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riva del Garda
LandItalias flagg Italia
Region Trentino-Alto Adige
ProvinsTrentino
StatusKommune
Ligger vedGardasjøen
Innbyggernavnrivani
HovedstadRiva del Garda
Postnummer38066
Retningsnummer0464
Areal40,73 km²[1]
Befolkning17 787[2] (2023)
Bef.tetthet436,71 innb./km²
Høyde o.h.70 meter
ISTAT-nummer022153
Kart
Riva del Garda
45°53′00″N 10°51′00″Ø

Riva del Garda (tysk: Reiff) er en italiensk by med ca. 15 100 innbygger i den autonome provinsen Trento i regionen Trentino-Syd-Tirol.

Beliggenhet

[rediger | rediger kilde]
Gardasjøen fra Riva

Byen ligger 70 moh i den nordvestlige hjørnet av Gardasjøen, også kalt Benàco. Riva avgrenses i vest av Monte Rocchetta (1575 moh) og i øst av Monte Brione (376 moh). Lengre øst kneiser Monte Baldo (2218 moh). Riva ligger på en av de mest spektakulære stedene ved Gardasjøen.

Vintrene er moderat kalde og solfylte med en del snø. Somrene er varme, men sjelden glovarme eller trykkende. Det er gjerne bris på ettermiddagen og en del spredte tordenvær om nettene.

Riva 1898

Arkeologiske funn viser at stedet var befolket allerede i romertiden.

Riva hørte tidligere til Habsburgmonarkiet, men med Saint-Germain-traktaten etter første verdenskrig ble Riva og resten av Syd-Tirol innlemmet i Italia.

Fram til slutten av første verdenskrig var Riva en festning og ble under krigshandlingene påført store skader. Deler av festningsanlegget er likevel intakte. Lettest ser man strandbatteriene San Nicolo ved lystbåthavnen og Bellavista helt i det nordvestligste hjørnet av sjøen.

Næringsliv og turisme

[rediger | rediger kilde]
Strandpromenade

Byen har en del industriaktivitet, som papirfremstilling, men turisme er den viktigste næringen. Området har gode muligheter for fjellvandring og terrengsykling. Riva er det mest brukte stedet for å avslutte alpekryssinger på terrengsykkel – en populær ferieform i Mellom-Europa. Terrengsykkelrittet Transalp Challenge har målgang i Riva.

Severdigheter

[rediger | rediger kilde]
  • Rocca di Riva er en festning fra 1100-tallet som ligger nede ved sjøen omgitt av en kanal. Inne i festningsområdet arrangeres det kulturelle aktiviteter, spesielt i sommermånedene. Festningen er tilgjengelig via en heve/senkebro.
  • Museo Civico rommer utstillinger av malerier og arkeologiske funn, og er plassert i Rocco di Riva.
  • Torre Apponale er et litt skjevt klokketårn fra 1220.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]