Ristretto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En manuell espressomaskin.

En ristretto, også kalt en corto, er en «kort» espresso, tilberedt med samme mengde malt kaffe som en espresso, men med finere malingsgrad og mindre vann (ca. 15–20 ml).

Opprinnelig var ristrettoen «kort» i forhold til vanlig espresso i betydningen at man presset vannet raskere gjennom kaffen. Dette var mulig fordi man tidligere brukte manuelle espressomaskiner (se bilde til høyre), der man presset for hånd. Man brukte da samme mengde vann som en vanlig espresso, men siden tiden vannet var i kontakt med kaffen var kortere, ble mengden koffein som ble trukket ut relativt sett mindre enn kaffeoljen (som gir kaffen smak), i forhold til vanlig espresso. Dette ga en kaffe med rikere smak og mindre bitterhet. I dag brukes de manuelle espressomaskinene lite, og de automatiske har overtatt. Dette gir ikke samme mulighet til å regulere hastigheten, derfor bruker man i dag mindre vann i stedet, for å lage ristretto. En dobbel espresso er i dag typisk 60 ml, mens en dobbel ristretto er typisk 45 ml.

En metode som brukes i dag for å lage ristretto er å male kaffen finere enn vanlig espresso, men presse vannet gjennom på like lang tid. Siden det er mindre plass mellom kaffekornene renner mindre kaffe gjennom, og man får en kortere espresso. Den kan imidlertid gi noe kaffegrut i kaffen, dersom kaffekornene blir med gjennom filteret. Dette kan være et problem med billige espressomaskiner, der hullene i filteret ikke er nøyaktig like store.

En annen metode som brukes er å avslutte pressingen tidligere, slik at mindre vann passerer gjennom den malte kaffen. Dette gir en litt annerledes smak enn metoden med finmalt kaffe og samme pressetid som vanlig espresso, og foretrekkes ofte av baristaer, fordi det ikke krever at han justerer finhetsgraden på kaffemalingen.

En tredje metode er et slags kompromiss mellom de to foregående metodene. Man pakker kaffen hardere sammen i kaffefilteret, med samme malingsgrad som vanlig espresso, og bruker samme pressetid som vanlig espresso. Da slipper man å justere malingsgraden på kaffen, samt at man unngår de negative sidene knyttet til metode med å male kaffen ekstra fin.

Siden mengden vann er forskjellig på «korte» og «lange» espressoer, i forhold til vanlige espressoer, blir sammensetningen ulik, fordi de ulike komponentene av kaffen oppløses i ulik hastighet. Dette betyr at en ristretto ikke bare er «dobbelt så sterk» som en vanlig espresso, på samme måte som en lungo ikke bare er «halvparten så sterk».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]