Cappuccino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En cappuccino med krem, en avart som finnes i Tyskland og deler av Østerrike, i Spania og Portugal

Cappuccino er en type kaffe med opphav i Wien på begynnelsen av 1800-tallet (muligens før), opprinnelig som «Kapuziner» av mørk kaffe med varm melk. Mest sannsynlig har den sitt navn fra kapusinermunkenes kutter, hvis farve kan minne om en blanding av kaffe og fløte.[1]

Gjennom espressomaskinens utbedringer i Italia1940-tallet oppstod «Kapuziner» i «ny» skikkelse, tilberedt av espresso og steamet melk, og med italiensk navn.

Fra og med 2007 har italienerne sertifisert den italienske cappuccinoen.[2]

Det som er spesielt med cappuccino er at sukker ikke er nødvendig, fordi melken i seg selv inneholder melkesukker som lager sitt eget søtningsstoff.

Andre lignende kaffetyper[rediger | rediger kilde]

Cappuccino skiller seg markert fra caffè latte: sistnevnte lages også med basis i en espresso, men tilberedes med adskillig mer steamet melk: 1/7 espresso til 6/7 melk eller mer, og serveres gjerne i store kopper (gjerne med latte art: mønster i overflaten) eller melkeglass (da gjerne med melkeskum-lag).

En caffè macchiato (it.) er en espresso med melk.

En café cortado er en spansk kaffevariant som mange steder serveres ganske likt en cappuccino. Spanjolene har derimot gjerne servert sin «cortado» i mindre kopper eller små glass, og holdt seg til en 50 % espresso til 50 % steamet melk, uten melkeskum. En cortado er også gjerne servert med mindre melk enn espresso, og er en mørkere kaffedrikk enn cappuccino.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stammt der Cappuccino wirklich aus Italien?» (tysk). P.M. Magazin. 27. juni 2006. Arkivert fra originalen 27. juni 2006. Besøkt 6. desember 2017. 
  2. ^ Italiensk cappuccino sertifisert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]