Ricinidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ricinidae
Ricinus ivanovi, Ricinus tugarinovi, Ricinus vaderi
Ricinus ivanovi, Ricinus tugarinovi, Ricinus vaderi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ricinidae
Norsk(e) navn:
Hører til: bitende lus,
Pels- og fjærlus,
lus,
insekter
Antall arter: noe over 100, 10 i Europa, ikke registrert i Norge
Habitat: på kroppen til fugler
Utbredelse:
Delgrupper:

Ricinidae er en gruppe av hudparasitter som lever på fugler. Den tilhører de lus som har bitende munndeler og får næring ved å gnage (spise av) fjær, ((hud)) og hudsekret, i tillegg kan de ta noe blod fra verten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ricinidae er temmelig store lus (opptil 5 millimeter lange). De kan kjennes på at munndelene har en fliklignende utvekst på sidene. Labialpalper (munnfølere) mangler. De to bakerste ryggplatene på thorax (mesonotum og metanotum) og den fremste på bakkroppen er vokst sammen til én plate. Munndelene er ofte noe reduserte i størrelse da disse lusene lever på små, tynnhudete fugler og ikke trenger spesielt kraftige munndeler.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Ricinidae lever på fugler i gruppene spurvefugler (Passeriformes) og kolibrier (Trochilidae). Artene synes i liten grad å være spesialiserte på én enkelt vertsart, samme art er ofte funnet på flere vertsarter som ikke er nært beslektet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien har trolig flest arter i Amerika. I Europa er det funnet 10 arter, ingen av dem er registrert i Norge men vi har trolig noen siden vertsartene deres forekommer hos oss.

Systematisk inndeling / Europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]