Snakkeboble

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Formen på tre vanlige typer snakkebobler i tegneserier: for tale, tanker og rop.
Snakkeboble med tegn som i tegneseriene vanligvis uttrykker banning og raseri

Snakkeboble er et bobleformet tekstfelt som blir brukt for å presentere tale fra figurene i en tegneserie eller liknende bildeuttrykk.

Snakkebobler er grafiske symboler som kan ha forskjellig form. Størrelsen er tilpasset tekstmengden slik at den den avrundete boblekonturen omslutter teksten og får en «hale» eller spiss som viser hvor ordene eller lydene kommer fra. Utseendet på boblen, halen og bokstavene, og plasseringa av dem, kan også variere med hvordan eller hva som sies.

Tankebobler er bobler som uttrykker tanker, og har en skyliknende kontur og retningsspiss i form av små, stigende bobler.

En takkete boblekontur kan vise at ordene ropes ut eller at lyden kommer fra et elektrisk apparat. Fortellerkommentarer i plasseres vanligvis i et firkantet tekstfelt inntil rammen på bilderutene i tegneserien.

Replikker som er plassert i snakkebobler er blitt et av de vanligste kjennetegnene ved tegneserier, men det finnes fortsatt enkelte serier der tale, kommentarer og lyder står skrevet under bilderutene. Dette er særlig vanlig i gamle norske tegneserier, som for eksempel Jens von Bustenskjold og Stomperud.

Forløpere for moderne tegneseriebobler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Banderole, dekorativ tekststrimmel eller smal etikett

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]