Rhagonycha atra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Rhagonycha atra
Rhagonycha atra Foto: James K. Lindsey
Rhagonycha atra
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhagonycha atra
(Linnaeus, 1767)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bløtvinger
Slekt: Rhagonycha
Habitat: blomsterrike enger, nær skog
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Rhagonycha atra (Linnaeus, 1767) er en av storbløtvingene (Cantharinae), en bille som tilhører bløtvingene (Cantharidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha atra finnes i Europa, men er vanligst lengst i øst. Finnes østover i Asia. Finnes også sør i Norge, utbredt, men ikke vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha atra er mellom 4,5-5,5 mm lang og er en langstrakt bille, bakkroppen er jevnt smal bakover. Hodet er noe smalere bak fasettøynene, enn lengre fremme. Antennen er mørkt brunsvart, med klart lysere rot (nærmest kroppen). Antennens andre ledd er lengre enn den er bred. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Brystskjoldet (pronotum) har bare en svak innbuktning midt på bakkanten og har en overflate som ikke er grovt rynket eller punktert. Brystskjoldets sidekanter er svakt rundet, noe smalere i fremkant og dets bakhjørner er tydelig avsatt. Beina er generelt blekt gule, men kan ha noe mørkere lår. Leggene på mellom- og bakbeina er rette, og ikke krummet inn mot kroppen. Dekkvingene skjuler hele bakkroppen og har generelt kort litt oppstående behåring. Selve kroppen er svart. Ligner mye på Rhagonycha elongata, men er mindre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha atra har larver som lever i jorden. De voksne (imago) finnes vanligvis i juni særlig på gran. Både larver og voksne lever av andre mindre dyr.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 43. ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]