Hopp til innhold

Reisediaré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Reisediaré er en form for forbigående diaré som ofte rammer reisende turister.

Begrepet Montezumas hevn (eller Faraos forbannelse i Nordafrika) brukes gjerne om reiser til og fra Mexico. Navnet kommer fra den aztekiske herskeren Motecuhzoma Xocoyotzin som ble skammelig behandlet av conquistadorene, og faraoene som ble styrtet av romerne.

«Hevnen» eller «forbannelsen» oppstår ofte på grunn av uvant mat som ikke er behandlet slik magen er vant med hjemmefra. Lokalbefolkningen forstår ofte ikke problemet, siden de ofte er immune ved at fordøyelsesbakteriene deres har en balanse tilpasset forholdene gjennom lang tid. Enkelte amerikanske leger[hvem?] mener at mange av disse problemene skyldes overdreven hygiene i hjemlandet, snarere enn urenslighet på restaurantene.

I sjeldne tilfeller består smitten av mikrober som gir langvarige lidelser, som listeria eller giardia. Vanligvis går problemene over etter et par – tre dager.

Tidligere ble midler som Entero-Vioform brukt for å knekke bakteriene, fulgt opp med tabletter med godartede fordøyelsesbakterier. Dette er forlatt, da Entero-Vioform belaster kroppens organer for sterkt.

Folkelige remedier er blåbær, ekte lakris (Bitteren Fernet Branca inneholder en høy prosent lakris, regnes som velegnet[av hvem?] og fås i porsjonsflasker) og å drikke mye rent vann eller mineralvann som ikke irriterer slimhinnene i magen.