Moctezuma II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moctezuma II sitt palass. Kilde: Códice Mendoza (Valle de México, ca. 1542), Reproducciones de James Cooper Clark, ed., The Codex Mendoza (Londres, 1938)

Moctezuma II, også kjent som Motecuhzoma Xocoyotzin (Motēuczōmā Xōcoyōtzinnahuatl), (født 1466, død 1520) var en aztekisk hersker (ofte mistolket som keiser, mens han derimot «bare» var huey tlahtoāni som betyr «stortaler» av Tenochtitlan). Ofte ble han omtalt som depressiv, og var ekstremt humørsvingende. Han ledet det aztekiske imperiet mellom 1502 og frem til sin død i 1520. Han er mest berømt for å ha vært regenten som styrte det aztekiske rike da spanjolene startet invasjonen av Mexico.

Moctezuma hørte for første gang om besøket fra østen i 1517, og i 8. november i 1519 møtte han rundt 600 spanjoler, ledet av Hernán Cortés, på en sti som ledet til Aztekerriket. Der og da viste de hverandre vennlighet, og hele den spanske hæren ble gjestene til Moctezuma, og fikk et sted å bo. Spanjolene var overrasket over hovedstaden,Tenochtitlan som var en enorm elveby, som kunne sammenlignes med Venezia. Moctezumas vennlighet ble ikke besvart med glede, men en erobring av riket.

Kart som viser utvidelsen av det aztekiske emperiet og områder erobret av aztekiske herskere. Det erobrede området under Moctezuma II er markert med grønt

.


Forgjenger:
 Ahuizotl 
Stortaler av Tenochtitlan
Etterfølger:
 Cuitlāhuac 
MexicostubbDenne Mexicorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.