Hopp til innhold

Regional Internet Registry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et regionalt internettregister (Regional Internet RegistryRIR) er en organisasjon som har ansvar for å tildele og registrere Internet-ressurser i en gitt region i verden. Ressurser inkluderer IP-adresser (både IPv4 og IPv6) og ruting-prefikser (for bruk i BGP-ruting).

Regional Internet Registries

For øyeblikket er det fem RIR-er:


Hvorfor RIR-ene ble opprettet[rediger | rediger kilde]

Alle enheter tilknyttet et IP-nettverk må ha en IP-adresse. IP-adresser og ruting-prefikser er en endelig ressurs. Dette betyr at de en dag vil brukes opp om ikke allokeringen styres effektivt og nøytralt for å oppnå en rettferdig fordeling og unngå hamstring.

Forholdet mellom RIR-ene og IANA[rediger | rediger kilde]

Internet Assigned Numbers Authority (IANA) delegerer Internett-ressurser til RIR-ene, som deretter følger regional politikk og delegerer ressurser til deres kunder, som inkluderer internettleverandørene og sluttbruker-organisasjoner. RIR-ene deltar kollektivt i Number Resource Organization (NRO),[6] som er satt opp for å representere deres kollektive interesser, utføre fellesaktiviteter og koordinere deres aktivitet globalt. NRO har sammen med ICANN arbeidet for å etablere Address Supporting Organisation (ASO),[7] som skal koordinere global IP-adresseseringspolitikk innenfor ICANN-rammeverket.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata