Regi (Studentersamfundet i Trondhjem)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Regi (uttales r'essji) er lys- og sceneteknisk gjeng ved Studentersamfundet i Trondhjem. Det er en gruppe på rundt 18 medlemmer som står for lyssetting av alle konserter, teaterforestillinger og samfundsmøter ved Studentersamfundet, samt vedlikehold av scenene (Storsalen, Klubben og Knaus). I lyskasterparken til Regi inngår over 300 konvensjonelle lyskastere, samt en del moving heads, scannere, røykmaskiner og flere velrenommerte lysbord. Gjengen disponerer et mekanisk verksted, en elektrolab, samt en egen etselab for produksjon av goboer.

Rekruttering[rediger | rediger kilde]

Regi drives, som alle andre gjenger ved Studentersamfundet, av studenter på frivillig basis. For å opprettholde det tekniske kompetansenivået som er nødvendig for virksomheten, har medlemskap i gjengen en bindingstid på tre år. Regi fornyes i begynnelsen av hvert høstsemester med 6 til 7 medlemmer. Disse rekrutteres fra hele studentmassen i Trondheim.

Inntil 1975 var det bare NTH-studenter med i Regi. I 1973 fikk gjengen sitt første kvinnelige medlem og ti år senere sin første kvinnelige sjef.

Historie[rediger | rediger kilde]

Regi ble opprettet i 1929, samme år som Studentersamfundet flyttet fra Circus (et gammelt sirkusbygg i Prinsens gate) og inn i det runde huset der det holder til i dag. Flyttingen innebar overgang til elektrisk lys. Anlegget for lysregulering var til dels hjemmelaget og bygd etter nye prinsipper utviklet på NTH. Dette anlegget sto helt fram til 1955 da Regi fikk sitt 3. generasjons lysanlegg, og det gamle ble solgt til Trøndelag Teater.

Opp gjennom årene har Regi vært blant de første med tekniske nyskapninger, særlig når det gjelder lysteknisk utstyr. Det har vært mulig fordi enkelte gjengmedlemmer har kunnet kombinere sin virksomhet med årsarbeid og diplomoppgaver på NTH. Mye av de tekniske innretningene Regis medlemmer har laget opp gjennom årene, er fortsatt i bruk i dag. Dreiescenen, det roterende scenegulvet på Storsalsscenen, ble bygd i 1947 av studenter under Orvar Braatens ledelse. Den er siden blitt oppgradert med en girkasse for kraft- og hastighetsregulering. Andre egenproduserte innretninger som fortsatt eksisterer i dag, er rundhorisonten (1961), trekkbro (1963), lysbro (1965), lampelager (1971), tårn (1971) og flankeoppheng (1971). Også et rikholdig utvalg av scenetepper ble til på 60- og 70-tallet.