Fotogjengen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fotogjengen ved Studentersamfundet i Trondhjem, ofte bare kalt fotogjengen eller FG, er en av de tekniske gjengene ved Studentersamfundet i Trondhjem. FGs hovedoppgave er å foto-dokumentere alt som skjer på Samfundet, UKA og ISFiT, som konserter, møter, quiz eller temafester. I tillegg har de ansvar for det stadig voksende bildearkivet til Samfundet. Kunstnerisk ustmykning i de ulike lokalene til Samfundet hører også til FGs ansvarsområde

Historie[rediger | rediger kilde]

Helt fra Studentersamfundets start i 1910 har arrangementer ved Samfundet blitt fotografert. I starten var det fotograf Frederik Hilfling-Rasmussen som stod for fotograferingen. På 1930-tallet fikk Akademisk Radioklubb satt opp et mørkerom i huset, og i 1938 ble Studentenes Kameraklubb opprettet av en utbrytergruppe fra ARK. Studentenes Kameraklubb tok i 1945 over ARKs mørkerom, men det var allikevel ingen faste avtaler om jevnlig fotografering. Først utover 1950-tallet begynte tanken om en fast gruppe med hovedansvar for fotografering å ta form. Den 7. oktober 1958 ble det bestemt at Fotogjengen skulle bli en gjeng ved Samfundet. Fotogjengen var dermed en realitet[1].

Dagens FG[rediger | rediger kilde]

Fotogjengen består i dag av ni funksjonærer. Hver høst er det opptak for nye medlemmer, og det er da mulig å søke medlemskap. Nye medlemmer blir valgt ut etter et kort intervju av alle søkere. Gjengen disponerer i dag sitt eget kamerautstyr, samt eget arbeidslokale i Studentersamfundet med tilhørende mørkerom og studio.

I tillegg til å ta bilder av alle arrangementer i regi av Studentersamfundet er fotogjengen nært knyttet til studentfestivalene UKA og ISFiT. FG er en av de gjengene som automatisk blir tatt opp til nevnte festivaler, og tar bilder av alt som skjer under festivalene.

Vanligvis holder Fotogjengen kurs i komposisjon og bruk av kamera hvert semester. FG har også ofte eksterne oppdrag, blant annet tar de ofte klassebilder for forskjellige klasser ved NTNU.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lind, Ivar og Strøm, Gunnar; Vår egen lille verden - Studentersamfundet i Trondhjem 1910-1985 (1986) side 130-131

Pareliussen Ingar. (2008): Fotogjengen 1958-2008, Best i Motlys.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]