Raymond Aloysius Lane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raymond Aloysius Lane
Født2. jan. 1894Rediger på Wikidata
Lawrence
Død31. juli 1974Rediger på Wikidata (80 år)
San Francisco
BeskjeftigelseKatolsk prest (1920–), katolsk biskop (1940–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetUSA

Raymond Aloysius Lane M.M. (født 2. januar 1894 i Lawrence i Massachusetts i USA. død 31. juli 1974 i San Francisco) var en amerikansk katolsk kinamisjonær. Han tjente som biskop av Fushun (1946) og generalsuperior for Maryknollfedrene (1946-1956).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Raymond Lane ble født til Michael og Anastasia (née Doyle) Lane.[1] Etter å ha fullført St. John's Preparatory School i Danvers, takket han nei til en sjanse til å begynne på West Point og avsluttet sitt arbeide for medisinkjeden Rexall for å bli prest.[2] Deretter begynte han på Maryknoll Preparatory Seminary i Scranton i Pennsylvania, og avla ordensløftene i 1913.[1]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 8. februar 1920.[3]

Lane tjente som generalprokurator for Maryknollfedrene i noen år før han ble tildelt misjonen i Hongkong i 1923. Fra 1925 til 1929 var han den første superior for Maryknoll-misjonen i Mandsjuria.[1]

Han var så rektor ved Maryknoll Seminary ved Ossining nord for New York City (1929-1932).

Apostolisk prefekt av Fuchun[rediger | rediger kilde]

Han returnerte til Kina som apostolisk prefekt av Fushun den 14. april 1932.

Apostolisk vikar av Fuchun, titulærbiskop[rediger | rediger kilde]

Den 13. februar 1940 ble Lane utnevnt til apostolisk vikar av Fushun og titulærbiskop av Hypaepa in Asia Minor av Pave Pius XII.[3] Han ble bispeviet i sin hjemmenighet i Massachusetts den følgende 11. juni av biskop James Edward Walsh, M.M. emeritert apostolisk vikar av Kongmoon, med biskopene Joseph Edward McCarthy, apostolisk vikar av Kongmoon, og Richard Cushing, hjelpebiskop i Boston, som medkonsekratorer.[3]

Etter angrepet på Pearl Harbor i desember 1941 ble han internert, så i husarrest, av japanske myndigheter i Fushun.[4] Det var av japanerne som de facto administrerte som lydrike denne kinesiske landsdelen som de hadde definert som keiserriket Manchukuo.[4] Manchukuo brøt sammen den 15. august 1945, noen dager etter den sovjetiske hærs invasjon av Mandsjuria.

Biskop Lane skrev til biskop Walsh den 21. august 1945: «Sist onsdags nyheter har brakt en velkommen slutt på vårt babylonske fangenskap, selv om det ikke har vært en lett ting å se frem til på grunn av usikkerheten om varigheten, men la oss si ved avslutten av alt dette, fra et åndelig synspunkt, var en sann velsignelse.»

Biskopen reiste så hjem,med tanke på en hvileperiode.

Regionen ble så åsted for væpnede sammenstøt mellom kinesiske nasjonalister og kommunister.

Biskop av Fushun[rediger | rediger kilde]

Da hans apostoliske vikariat ble elevert til rang som bispedømme, ble Lane utnevnt til den første biskop av Fushun den 11. april 1946. Han var en av mange slik eleverte i Kina, i kraft av pave Pius XIIs bulle Quitidie Nos. Pius XII etablerte da det katolske hierarki i Kina, med opprettelsen av tyve kirkeprovinser bestående av 79 bispedømmer og 38 apostoliske vikariater. To måneder tidligere, den 18. februar 1946, var msgr Thomas Tien Keng-hsin blitt opphøyet til kardinal, og blitt den første kinesiske – og til og med asiatiske – kardinal.

Generalsuperior[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter ble biskop Lane valgt til generalsuperior for Maryknollfedrene den 7. august samme år.[3] Hans funksjonstid - som ble til to valgperioder - sammenfalt med den største ekspansjonen i inn- og utland for Maryknoll.[4] Til tross for et svært aktivt liv i administrasjonen av misjonsordenen, fant biskopen likevel tid til å nedtegne sine minner fra sine første dager i ordenen i flere svært lesbare bind. Hans samtalestil ble overført til hans forfatterskap og gjorde Maryknoll-misjonene bedre kjente. Som generalsuperior ble han verdsatt av sine medbrødre for sin farderlige interesse og omsorg.

I 1953 ble han Catholic Association for International Peaces fredspris.[5]

Etter ti år som generalsuperior gikk han av 6. august 1956.[3]

Død[rediger | rediger kilde]

Raymond A. Lane - fremdeles regnet som biskop av Fushun - døde den 31. juli 1974 på St. Mary's Hospital i San Francisco i California, 80 år gammel.[6] Han ble gravlagt på Maryknolls gravlund i Ossining.[7]

Hans bispedømme Fushun hadde da under de kinesiske antikatolske forfølgelsesbølger vært uten regulært lederskap (regimet hadde heller ikke utnevnt eller innsatt noen «patriotisk» biskop). I 1983 ble bispedømmet sammenføyd med bispedømmene Shenyang, Yingkou og Jehol til det provinsomfattende «bispedømmet Liaoning», og deretter gitt en regimetro katolsk biskop, Xu Zhenjiang, med sete i Shenyang.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Curtis, Georgina Pell (1961). The American Catholic Who's Who. XIV. Grosse Pointe, Michigan: Walter Romig. 
  2. ^ «Shock Troops». TIME Magazine. 29. august 1946. Arkivert fra originalen 19. februar 2011. 
  3. ^ a b c d e «Bishop Raymond Aloysius Lane, M.M.». Catholic-Hierarchy.org. 
  4. ^ a b c «Bishop Raymond Lane conducting a ceremony at Fushun, China, 1940». USC Digital Library. 
  5. ^ «Maryknoll Bishop Wins Catholic Peace Award». The New York Times. 22. oktober 1953. 
  6. ^ «Bishop Raymond A. Lane Dead; A Maryknoll Superior General». The New York Times. 3. august 1974. 
  7. ^ Rev Raymond A Lane, findagrave.com, 28. september 2018.
  8. ^ catholic-hierarchy.org laner, lest 4. mars 2024