Lidia Gueiler Tejada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lidia Gueiler Tejada
Født28. aug. 1921[1]Rediger på Wikidata
Cochabamba
Død9. mai 2011[1][2]Rediger på Wikidata (89 år)
La Paz
BeskjeftigelseDemocratization, diplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Bolivias president (1979–1980)
  • deputy of Bolivia
  • ambassadør Rediger på Wikidata
PartiRevolutionary Party of the Nationalist Left
NasjonalitetBolivia
Signatur
Lidia Gueiler Tejadas signatur

Lidia Gueiler Tejada (født 28. august 1921 i Cochabamba i Bolivia, død 9. mai 2011 i La Paz) var en boliviansk politiker og diplomat. Hun var Bolivias interimspresident i perioden 16. november 1979 til 17. juli 1980.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lidia Gueiler var datter av den tyske innvandrer Moisés Gueiler Grunewelt og hans bolivianske hustru Raquel Tejada Albornoz.[3] Hun studerte for å ble bokholder, men ble underveis også politisk engasjert.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Venstrepolitikeren Gueiler ble i 1948 med i Víctor Paz Estenssoros bevegelse MNR (Movimiento Nacionalista Revolucionario). Hun giftet seg med en paraguayansk militær, Mareirian Pérez Ramírez, og fikk en datter, Teresa. Etter en tids ekteskap separerte Gueiler seg fra sin ektemake. Hun forlot sitt parti, men etter en tid i et annet revolusjonært venstreparti, MRIN, vendte hun tilbake til MNR.[4]

Da dette politiske parti kom til makt som følge av den nasjonale revolusjon i 1953, ble Gueiler medlem av Den bolivianske kongressen, og forble dette fra 1956 til 1964. I 1964 dro hun i eksil etter at MNR ble styrtet fra makten av generalene Barrientos og Ovando. Hun tilbragte de neste femten årene utenlands, og sluttet seg til Juan Lechín som ledet Det revolusjonære parti for det nasjonalistiske venstre (PRIN).

Interimpresident: Ved presidentvalget i 1979 fikk ingen kandidat minst 50% av stemmene. Dermed ble det kongressens oppgave å utpeke en president, men kongressmedlemmene kunne ikke nå frem til enighet. Senatslederen Wálter Guevara ble utnevnt til midlertidig president i august 1979 i påvente av nyvalg året derpå, men Guevara ble styrtet av et militærkupp ledet av Alberto Natusch. Han manglet imidlertid folkelig støtte og måtte gå fra makten,[trenger referanse] men fikk igjennom kravet at Guevara ikke skulle få fortsette som fungerende president og oppgaven tilfalt istedet Lidia Gueiler Tejada som tiltrådte den 16. november 1979.

Den 7. juni 1980 forsøkte en oberst ved navn Estrada, fra vaktstyrkene rundt presidenten, å ta livet av Gueiler i presidentens residens. Oberst Estrada var beruset og forsøkte å slå inn døren til hennes soveværelse for å ta livet av henne. Andre kom til og stanset mordforsøket.

Embetsperioden ble avsluttet ved at hennes slektning hærsjefen Luis García Meza Tejada ble diktator etter et blodig militærkupp den 17. juli 1980. Hans regime var brutalt, og involvert i narkotikahandel.[trenger referanse] Gueiler forlot landet etter kuppet og bodde i Frankrike til diktaturets fall i 1982.

Utover den politiske karrieren gjorde Gueiler karriere som diplomat. Hun ble ambassadør til Colombia og deretter til Vest-Tyskland.

Hun støttet Evo Morales i valget i 2005.[trenger referanse]

Hun døde i mai 2011 i en alder av 89 år.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b FemBio-Datenbank, oppført som Lydia Gueiler, FemBio-ID 12001, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ world.globaltimes.cn, arkiv-URL web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Lydia Una Rubia De Ojos Verdes "Lydia Gueiler Tejada, hija legítima de Moisés Gueiler, nacido en Alemania, y de doña Raquel Tejada Albornoz, dama cochabambina" By Alfonso Crespo
  4. ^ Lidia Gueiler Tejada: Politician who became only the West's second female president. The Independent 12. mai 2011.
  5. ^ Lidia Gueiler Tejada, Bolivia's First Female Head of State, Dies. Bolivia Weekly 9. mai 2011.
Forgjenger:
 Alberto Natusch Busch 
Bolivias president (interim)
Bolivia

Etterfølger:
 Luis García Meza Tejada