Hopp til innhold

Lovlig blond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lovlig blond
orig. Legally Blonde
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 13. juli 2001 (2001-07-13) (USA)
Prod.landUSA
Lengde96 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Luketic
Produsent
Manusforfatter
Basert påLegally Blonde 
av Amanda Brown
MusikkRolfe Kent
SjeffotografAnthony B. Richmond
Klipp
  • Anita-Brandt Burgoyne
  • Garth Craven
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett18 millioner USD[1]
Totalomsetning141 774 679 USD[1]
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Lovlig blond (originaltittel: Legally Blonde) er en amerikansk komedie fra 2001, med Reese Witherspoon i hovedrollen. Den er produsert av Marc E. Platt for Metro-Goldwyn-Mayer og regissert av Robert Luketic.

Manus er skrevet av Karen McCullah Lutz og Kirsten Smith, basert på en bok av Amanda Brown.[2] Filmen ble nominert til Golden Globe for beste film – Musikal eller komedie. Witherspoon ble også nominert til beste kvinnelige skuespiller i en film – Musikal eller komedie.[3] Oppfølgeren Lovlig blond 2 ble utgitt i 2003.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Student Elle Woods går til en kostbar restaurant sammen med kjæresten, Warner Huntington III, som er sønn av delstatens guvernør. Elle forventer at Warner skal fri til henne, men han slår opp med henne i stedet. Han har planer om å begynne ved Harvard Law School, og etterhvert bli en vellykket politiker. Han mener at Elle er alt for umoden for hans nye liv. Elle tror hun kan vinne Warner tilbake, hvis hun viser seg i stand til å oppnå de samme tingene som ham. Etter mange måneder med å krevende studier, gjør Elle det bra nok til å bli akseptert ved Harvard Law.

Ved ankomst til Harvard står hennes personlighet i skarp kontrast til hennes nye klassekameratene fra østkysten, og de nekter å ta henne på alvor. Elle møter snart Warner. Men hun oppdager at Warner allerede er forlovet med en annen student, hans tidligere kjæreste Vivian Kensington. Vivian er en snobb fra en velstående familie, og anser Elle som en tosk og behandler henne som en idiot. Elle forteller senere til Warner at hun har planer om å søke på en praksis-plass som en professor ved Harvard tilbyr. Men Warner forteller henne at hun kaster bort tiden hennes, fordi han mener at hun rett og slett ikke er smart nok til å være der. Dette gjør at Elle innser at Warner aldri vil ha henne tilbake, eller ta henne på alvor. Hun finner dermed motivasjon til å bevise for alle sammen at hun ønsker å arbeide hardt, og demonstrere sin forståelse for fag.

Påfølgende semester bestemmer professor Callahan, skolens mest respekterte lærer, å ta med seg enkelte praktikanter for å hjelpe ham med en høyt profilert og viktig sak. Han velger blant annet Elle, Warner og Vivian til å hjelpe seg. Professor Callahan skal forsvare en fremtredende treningsinstruktør ved navn Brooke Windham, som er et av Elles store forbilder. Anklaget for å ha myrdet mannen sin, er Brooke uvillig til å produsere et alibi. Men hun avslører senere for Elle at hun hadde en fettsuging, noe Elle lover å ikke røpe til noen andre. Vivian får etterhvert mer respekt for Elle, og avslører at Warner aldri ville kommet inn på Harvard hvis det ikke hadde vært for den rike og innflytelsesrike faren hans.

Emmett Richmond, Callahans kollega, har også lagt merke til Elles potensiale. En kveld forsøker Callahan å forføre Elle, som tror at dette var den eneste årsaken til at hun fikk praksis-plassen. Forferdet ønsker hun å umiddelbart å slutte ved skolen, og reise hjem til California. Men når hun forteller Emmett hva som har skjedd, får Callahan sparken. Emmett overtar hele saken, og ansetter Elle som sin personlige assistent.

Elle begynner å undersøke Brookes ste-datter Chutney, og legger merke til viktige uoverensstemmelser i historien hennes. Chutney påstår om at hun var hjemme når farens drap fant sted, men ikke hørte drapet fordi hun var i dusjen etter å ha fått en ny frisyre samme morgen. Elle sier at å vaske håret i løpet av det første døgnet etter å ha fått en slik frisyre, ville ha en ødelagt håret hennes - men Chutneys krøllete hår fremdeles er intakt. Når historien hennes faller fra hverandre, avslører Chutney at hun hadde drept faren sin ved et uhell. Men at hun egentlig hadde til hensikt å drepe Brooke, fordi hun hatet at faren hennes hadde giftet seg med noen på samme alder som henne.

Etter rettssaken kommer Warner til Elle, og ber henne ta ham tilbake. Men Elle innser hvor overfladisk han virkelig er, og avviser ham. Elle og Vivian blir imidlertid veldig gode venner, spesielt etter at hun velger å dumpe Warner. To år senere holder Elle en tale idet hun skal uteksamineres fra Harvard. Emmett har opprettet sitt eget lille advokat-firma, og har vært i et forhold med Elle i snart to år - med planer om å gifte seg med henne.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Reese Witherspoon

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: