Rambo (2008)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rambo
Generell informasjon
SjangerAction / Thriller / Eventyr
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde1 t. 33 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiSylvester Stallone
ProdusentAvi Lerner
Kevin King Templeton
John Thompson
ManusforfatterSylvester Stallone
Art Monterastelli
MusikkBrian Tyler
SjeffotografGlen Macpherson
KlippSean Albertson
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sylvester Stallone
BirollerJulie Benz
Matthew Marsden
Annen informasjon
BudsjettUSD 50 millioner
Prod.selskapThe Weinstein Company
Nu Image Films
Millennium Films
Lionsgate
Equity Pictures Medienfonds GmbH & Co.
EFO Films
Rogue Marble
Premiere23. januar 2008 (Kuwait)
24. januar 2008 (USA)
25. januar 2008 (Norge)
Eksterne lenker

Rambo (også kjent som Rambo 4) er en amerikansk actionfilm fra 2008 regissert av Sylvester Stallone (også hovedrolle). Filmen handler om krigsveteranen John Rambo som denne gangen tar et oppdrag for å frigi noen misjonærer i Myanmar. Viktige biroller spilles av Julie Benz, Sam Elliott, Paul Schulze og Matthew Marsden.

Rambo ble forholdsvis dårlig mottatt av anmelderne og ble heller ikke den publikumssuksessen som var forventet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Midt under Protestene i Burma 2007 fører en nådeløs Det statlige freds- og utviklingsrådet-offiser major Pa Tee Tint burmesiske soldater for å plyndre små landsbyer i Burma. Soldatene hans slakter sadistisk uskyldige mennesker, bortfører tenåringsgutter for å bli trukket inn i hæren hans, og de holder kvinner som gissel for å bli voldtatt som sex-slaver. I mellomtiden, 20 år etter begivenhetene i Afghanistan, bor Vietnamkrigsveteran John Rambo fremdeles i Thailand.

En misjonær og lege fra Colorado, ved navn Michael Burnett, ansetter Rambo for å frakte ham og gruppen hans opp Salween-elven til Burma til et humanitært oppdrag for å gi medisinsk hjelp til en landsby bebodd av Karen-folket. Rambo er lite villig til å ta dette oppdraget, men sier seg enig når Michaals forlovede Sarah Miller ber ham om det. Båten deres blir stoppet av pirater som krever Sarah i bytte for at de får reise videre, og tvinger Rambo til å drepe alle piratene.

Meget forstyrret over Rambos handlinger, sender Michael ham tilbake så snart de ankommer destinasjonen. Han påstår at gruppen hans ikke lenger ønsker Rambos hjelp. I landsbyen forsøker misjonærene å gi hjelp til uskyldige mennesker som har blitt angrepet av Tints soldater. Men militæret slår til igjen, landsbyboerne blir massakrert, og misjonærene blir bortført. En pastor fra misjonær-kirken kommer til Thailand og ber Rambo veilede fem leiesoldater på et redningsoppdrag. Rambo tilbyr seg å hjelpe soldatene, men Lewis, en tidligere SAS-soldat og lagets leder, nekter å ta imot hans hjelp.

Myint, en Karen-opprører som er kjent med området, fører leiesoldatene til en landsby hvor alle innbyggerne ble massakrert. Men Tints soldater kommer i en lastebil med en gruppe landsbyboere og har til hensikt å drepe dem. Etter å ha fulgt etter leiesoldatene i hemmelighet, dreper Rambo alle soldatene med pil og bue - slik at gislene kan unnslippe. De forsøker deretter å redde de overlevende amerikanske misjonærene og burmesiske gislene. Neste morgen forfølger Tint og soldatene etter dem gjennom en jungel og forsøker å ta alle sammen som fanger.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Økonomi og popularitet[rediger | rediger kilde]

Den ble ingen stor publikumssuksess i forhold til forventningene. Den innbrakte $113 millioner på verdensbasis, hvorav drøyt $42 millioner i USA, $8,5 millioner i Japan, $7,5 millioner i Frankrike og ca $1 million i Norge.[1] Den havnet på en 52-plass over de mest innbringende filmene i 2008 (på 66-plass i USA).[2]

Den ble den minst innbringende av de fire Rambo-filmene i USA.[3] Og hvis man baseres seg på inflasjonsjusterte tall så ble den under halvparten så innbringende som tredje mest innbringende filmen.[3]

Produksjonskostnadene var på ca $50 millioner.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble ikke så godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den kun har fått 37 % på Rotten Tomatoes.[4]

NRK Filmpolitiet gav den terningkast fem, VG og Aftenposten tre og Dagbladet bare én.[5]

Annet[rediger | rediger kilde]

Rambo ble av pressen beskrevet som ekstremt voldelig. Blant annet skrev Dagbladets filmanmelder følgende: «Dette er noe av det mest brutale og groteske jeg kan huske å ha sett på en norsk kino, og går de blodigste splatterfilmer en høy gang. Armer og bein rives av så kjøttslintrene slenger, hoder eksploderer mens hjernemassen farger bakken rød, buker åpnes mens innmat velter ut.».[6]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Sylvester Stallone

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rambo (2008) - International Box Office Results - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 30. mai 2019. 
  2. ^ a b «Rambo (2008) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 30. mai 2019. 
  3. ^ a b «Rambo Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 30. mai 2019. 
  4. ^ «Rambo (Rambo IV) (2008)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 30. mai 2019. 
  5. ^ «Rambo». www.filmfront.no. Besøkt 10. august 2019. 
  6. ^ «Kynisk og usmakelig - Film - Dagbladet.no». web.archive.org. 29. juni 2014. Besøkt 30. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]