Veteran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For kjøretøy over 30 år, se: Veteranbil. For isbreen på Svalbard, se Veteranen.

Veteran er et begrep som kan relatere til en person som har avsluttet sin militærtjeneste ( for å bli en sivilist). Veteranbegrepet brukes også om personer som har lang tjenesteerfaring innen andre fagområder, og om mekaniske innretninger av en viss alder, som jernbanetog, skip/båter og fly.

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Veteran (av lat. veteranus, til vetus, gammel), gammel soldat, tidligere krigsdeltaker eller person med lang erfaring på et område. Lengden på erfaringen vil være svært individuell for ulike bransjer eller fagområder.

veteran – 1) Følgende generelle definisjon av begrepet «veteran» benyttes i Veterandirektivet: Veteran er norsk personell, innenfor eller utenfor Forsvarets organisasjon, som har avsluttet en tids- og stedsavgrenset militær tjeneste innenlands eller utenlands. 2) Følgende definisjon av begrepet «veteran fra operasjoner i utlandet» benyttes i Veterandirektivet: Enhver person med norsk nasjonalitet som har tjenestegjort utenfor Norge i krigstid eller under tilsvarende forhold, inklusive fredsbevarende og fredsopprettende operasjoner, under nasjonal, FN- eller annen internasjonal kommando.

Kategorisering[rediger | rediger kilde]

Militærveteraner kan kategoriseres som blant annet krigsveteraner, eller militærveteraner uten kamperfaring (fra en militær konflikt, i motsetning til erfaringer fra kamp under treningsforhold) som har avsluttet sin militærtjeneste ( for å bli en sivilist).

Se også[rediger | rediger kilde]