Hopp til innhold

Ralph Høibakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ralph Høibakk
Ralph Høibakk. 1967.
Født14. juli 1937Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseFysiker, professor, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Tromsø (2017) (akademisk grad: ph.d.)
Norges tekniske høgskole (1962) (akademisk grad: sivilingeniør)
NasjonalitetNorge
Medlem avNorges Tekniske Vitenskapsakademi

Ralph Høibakk (født 14. juli 1937Rjukan) er en norsk sivilingeniør utdannet ved Norges tekniske høgskole i Trondheim 1962, avdeling for teknisk fysikk. I en alder av 79 år tok han doktorgraden i matematikk ved Universitetet i Tromsø, med professor Dag Lukkassen som hovedveileder.[1] Han er en profilert næringslivsleder og fjellklatrer. Ralph Høibakk er en av de mest markante skikkelsene i norsk klatrehistorie med en rekke ekspedisjoner, førstebestigninger og bestigninger bak seg.

Bestigninger og ekspedisjoner[rediger | rediger kilde]

Sammen med Arne Randers Heen utførte han i 1958 førstebestigning av Trollryggen i Romsdalen. Dette var den første norske ruten hvor fjellklatrere måtte overnatte i veggen. Trollryggen er med sine 3,5 km fremdeles Europas lengste klatrerute. Han har også foretatt den første vinterbestigning av Stetind i Tysfjord. Videre var han deltager i den norske Himalayaekspedisjonen i 1964 og besteg Tirich Mirs østtopp (7 692m) den 25. juli 1964 sammen med Anders Opdal. I 1985 var han også med i den første norske ekspedisjonen som besteg Mount Everest (8 848m), og i 1988 besteg han Mt. Vinson i Antarktis.

Han har fulgt i Nansens fotspor over Grønlandsisen og vært på Sydpolen (Den norske sydpolekspedisjonen 1990) hvor han realiserte Ernest Shackletons drøm om å krysse Antarktis fra kyst (Berkner Island) til kyst for egen kraft. Han er, sammen med bl.a. Arne Næss jr., Cecilie Skog og Randi Skaug en av få nordmenn som har fullført "The Seven Summits", dvs. besteget det høyeste fjell på hvert av de syv kontinenter. Noen av dem har han besteget to ganger. I 1995 besteg han Drangnag-Ri (6 801m) i Nepal i nærheten av Mount Everest.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Ralph Høibakk er professor II ved sivilingeniørstudiet i Narvik og foreleser i teknologiledelse. Han grunnla NorData og var senere administrerende direktør i Tandberg Data A/S. Han er en etterspurt styrerepresentant og har sittet i en rekke styrer. I flere av dem som styreformann, bla. i Triad, Farmagon A/S, Tandberg Television.

Eier i firmaet Høibakk Invest AS.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Ralph Høibakk har skrevet to bøker:

  • Ralph Høibakk: Mine fjelleventyr (1994)
  • Ralph Høibakk og Simen Mørdre: Sydpolen på tvers: den Norske Sydpolekspedisjonen 1990 (1991)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arne Næss: Opp stupet, Gyldendal, Oslo 1964.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ – Ralph (79 år ung) fikk sin doktorgrad (Av Espen Eidum. Publisert 19. mai 2017, besøkt 29. mai 2017)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]