Radio Luxembourg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Plasseringen av Radio Luxembourg-senderen dekket mesteparten av vest-Europa.

Radio Luxembourg, i Norge ofte bare kalt Radio Lux, var en internasjonal, engelsk- og franskspråklig radiokanal med sender i Luxembourg, som gjorde det norske folk og store deler av Europa kjent med mye populærmusikk. Initiativtakerne til stasjonen startet denne som en utfordring av det statlige monopolet som BBC hadde i Storbritannia. Radio Lux begynte sine sendinger i 1933 på 1304 meter / 230 kHz i langbølgebåndet med en kraftig 200 kW-sender og holdt det gående frem til andre verdenskrig, da de måtte stenge som så mange andre kringkastingssendere under krigen.

Sendingene startet igjen i 1945 med mono, amplitudemodulert sending på mellombølgefrekvensen 1439 kHz, som tilsvarer 208 meter bølgelengde, senere 1440 kHz, og en spesielt kraftig 1200 kW-sender. På dagtid kunne det være litt dårlige mottakerforhold over Sør-Norge, men etter solnedgang var det gode mottakerforhold langt nordover i landet. I annonseringen ble både navnet «Radio Luxembourg» og bølgelengden «Radio two o eight» benyttet. Sendingene var både direkte sendt fra Luxembourg, og opptak som ble spilt inn i selskapets studio i London og sendt med lydbånd til Luxembourg. På slutten av 1960-tallet og utover 1970-tallet fikk Radio Luxembourg konkurranse fra piratradiosendere på skip i Den engelske kanal og Irskesjøen, som Radio Caroline og andre som sendte populærmusikk og reklame.

For å møte konkurransen, særlig fra satellittsendte fjernsynskanaler rettet mot 208-tilhengerne i Skandinavia, begynte man også å benytte en satellittbasert kanal som gikk via satellitten Astra I. Sendingene fortsatte frem til siste sending ble avsluttet klokka 03.00 UTC 30. desember 1992, etter nesten 60 års sendinger med popmusikk.

Noen av verdens beste disc jockeys møtte sitt publikum og «menighet» via sendingene på Radio Lux hver kveld klokka 20.00 norsk tid.