Radikal Portal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Radikal Portal
Grunnlagt7. januar 2013[1]
LandNorge
MedierNye medier
Nettstedwww.radikalportal.no

Radikal Portal er et nettsted for politiske nyheter, kommentarer og analyse, grunnlagt i 2013. Det er partipolitisk uavhengig, men publiseres fra et venstreorientert ståsted.[1] Nåværende redaktør er Joakim Møllersen, og virksomheten finansieres ifølge nettsidene deres gjennom støtte fra Fritt Ord og donasjoner fra leserne.[2]

Nettstedet har arrangert flere åpne møter for foredrag og debatt.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Radikal Portal ble lansert 7. januar 2013, med Rødt-politiker Vegard Velle som redaktør. Lanseringen ble omtalt en måned senere i en reportasje i Klassekampen, der Velle siteres på at motivet for lanseringen var en opplevd mangel på sterke venstremedier på nett.[1] Aftenpostens Knut Olav Åmås omtalte i en kommentar nettstedet som en «venstre-tankesmie»,[3] mens Bård Larsen omtalte det som en del av den radikale venstresida.[4]

I 2016 tok Joakim Møllersen, inntil da redaksjonsmedlem og dessuten styremedlem i Attac Norge, over som redaktør etter Vegard Velle, som seinere ble redaktør i VårtOslo.

16. mars 2018 vedtok styret i Norsk Presseforbund at nettsteder uten tilknytning til forbundet, blant dem Radikal Portal og Resett, ikke lenger kunne klages inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).[5] Radikal Portal hadde før dette ikke ønska å la seg behandle av PFU,[trenger referanse] og har heller ikke erklært forpliktelse til Vær Varsom-plakaten.

Per mai 2019 består styret i Radikal av fem personer: redaktør Møllersen, Kristian Jørgensen, Lene Auestad, Oscar Dybedahl og Tormod Fjeld Lie.

Politisk ståsted[rediger | rediger kilde]

På egne nettsider beskriver Radikal Portal seg som «drevet av personer som ønsker et mer rettferdig og miljøvennlig samfunn, både i Norge og verden» og et nettsted med et tydelig redaksjonelt ståsted. Det har erklært mål om blant annet å søke sannheten, være maktkritiske og stå sammen med de svake i samfunnet.[2]

En del av innholdet skrives av eksterne bidragsytere. Blant skribenter som har skrevet for Radikal Portal er Øivind Bergh, Jonas Gahr Støre og Pål Steigan. Nettstedet har også fungert som publiseringskanal for grupperingen Researchkollektivet INFO.

Omtale i andre medier[rediger | rediger kilde]

I tidlig 2014 publiserte Radikal Portal en gjennomgang av nettstedet fyret.nu og dets koplinger til nynazistiske grupper. Opplysningene ble gjengitt av Dagbladet,[6] og fyret.nu ble noen dager senere lagt ned.[7]

Seinere samme år publiserte Radikal Portal en sak om kunstneren Lars Vilks' forsvar av kunstnerkollega Dan Parks kunst på et arrangement i regi av Document.no. Opplysningene ble kort tid etter dekket i svenske ETC og SVT.[8][9] En tekst av Joakim Møllersen i Radikal Portal om saken ble dessuten omsatt til dansk og publisert i mediet Modkraft.dk.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Klassekampen 26.02.2013, Ny giv for nettdebatt, s. 24-25
  2. ^ a b «Om oss». Radikal Portal. 28. oktober 2012. Besøkt 28. mai 2019. 
  3. ^ kultur-, Knut Olav Åmås; Forskningsredaktør, Debatt-Og. «Snakk med, ikke bare om». Aftenposten. Besøkt 28. mai 2019. 
  4. ^ «Kronikk: Den autoritære impuls». www.vg.no (norsk). Besøkt 28. mai 2019. 
  5. ^ Lindebø, Kristine (16. mars 2018). «Nå skal Resett, HRS og Radikal Portal holdes utenfor PFU». journalisten.no (norsk). Besøkt 28. mai 2019. 
  6. ^ http://www.dagbladet.no/f/14040dagbladet[død lenke].
  7. ^ Ashraf, Ahmed Fawad. «Nettstedet fyret.nu legger ned». Aftenposten. Besøkt 28. mai 2019. 
  8. ^ «Vilks stödtalar för Dan Park i Norge». SVT Nyheter (svensk). 15. oktober 2014. Besøkt 28. mai 2019. 
  9. ^ Ankersen, Dag (14. oktober 2014). «Lars Vilks stödtalar för Breivik-hyllare på Norges stadsbibliotek». ETC (svensk). Besøkt 28. mai 2019. 
  10. ^ Møllersen, Joakim (14. oktober 2014). «Nazikunstner hyldes nær Breiviks gerningssted». Modkraft (dansk). Besøkt 28. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]