Rødmelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødmelde
Rødmelde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Oxybasis rubra
(L.) S. Fuentes, Uotila & Borsch
Norsk(e) navn: rødmelde
Hører til: Oxybasis,
Chenopodioideae,
amarantfamilien
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: nitrogenrik jord
Utbredelse: Eurasia, Nord-Amerika

Rødmelde (Oxybasis rubra) er en ettårig urt i amarantfamilien. Den ble inntil 2012 regnet til slekta Chenopodium som Chenopodium rubrum.

Den er glatt og kan blir over én halv meter høy. Bladene er blankt grønne og litt kjøttfulle; de er rute- til lansettformede og grovt tannete. Blad og stilk er aldri gråmelert. Blomstene sitter i enkle eller forgrenede aks. Frøene er rødbrune. Planten vokser på all slags nitrogenrik jord, som ved gjødselhauger, sumper og ved havet.

Rødmelde har en vid utbredelse i Eurasia og Nord-Amerika. I Norge er den funnet spredt nordover til Trøndelag. Den har en stabil forekomst på Øra-området i Fredrikstad.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 72–73. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Chenopodium rubrum rødmelde». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 23. mars 2016. 
  • P. Uotila (2011). «Oxybasis rubra». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 23. mars 2016. 
  • «Rödmålla». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 23. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]