Rødhodet dvergpapegøye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødhodet dvergpapegøye
viltfarget Agapornis fischeri
viltfarget Agapornis fischeri
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agapornis fischeri
Reichenow, 1867
[Agapornis personata fischeri]
Norsk(e) navn: rødhodet dvergpapegøye,
fischers dvergpapegøye
Hører til: dvergpapegøyer,
papegøyer,
fugler
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: fuktig skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for rødhodet dvergpapegøye
Afrika, rundt Lake Victoria i Tanzania, i tørkeperioder flytter de på seg til Rwanda og Burundi

Rødhodet dvergpapegøye (Agapornis fischeri) ble først funnet på 1800-tallet og ble først avlet i fangenskap i USA og Europa rundt 1926. Disse fargerike små papegøyene er oppkalt etter den tyske oppdageren Gustav Fischer . De har grønn rygg og brystkasse med mørkegrønne vinger, nedre del av ryggen og stjerten er en klar asur-blåfarge, nakken og halsen er klar gul men går etterhvert over i oransje i fjeset, de har også en mørk går eller olivengrønn «hette» å toppen av hodet. De har også et knallrødt nebb og en hvit ring rundt øyet. Dette gjør de til den mest fargerike av dvergpapegøyene, men den har også et vidt spekter av mutasjoner som: Albino, Pied, Dilute Blue, Dilute Yellow, Lutino og Cinnamon. De er en av de mindre dvergpapegøyene, ca. 14-15 cm lang og rundt 42-58 gram.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Som alle andre dvergpapegøyer hører også disse hjemme i Afrika, rundt Lake Victoria i Tanzania, i tørkeperioder flytter de på seg til Rwanda og Burundi. De er klassifisert som nær truet av IUCN Red List of Threatened Species Selv om de er nær truet så har populasjonen begynt å øke igjen, siden det har blitt innført et eksportforbud på de fra hele Afrika, det er også forbudt å importere de i de fleste land. Likevel er det mange av dem i fangenskap takket være de er en av de letteste dvergpapegøyene å få i avl, og de er lette å få kjøpt, selv om de er mindre vanlige enn f.eks. rosenhodet dvergpapegøye eller svarthodet dvergpapegøye.

I naturen[rediger | rediger kilde]

Rødhodet dvergpapegøye lever som regel i en høyde på 1000 til 2200 meter over havet i fuktig klima, der landskapet ofte består av treklynger og strekninger med gress. De lever parvis i små flokker. De spiser forskjellige frukter og frø og kan ofte være til bry for lokale bønder, ettersom papegøyene spiser avlingene deres, f.eks. mais.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2012. Agapornis fischeri. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1.<www.iucnredlist.org>. Hentet ut 8. september 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]