Punkrockens historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Punkrockens historie beskriver de viktigste hendelsene innen punkrock kronologisk. Punkens forløpere kom allerede i 1964 med bandet MC5, og Velvet Underground i 1965, begge fra USA. Men punken slik som vi kjenner den i dag bredte seg først utover 1970-tallet.

1969[rediger | rediger kilde]

The Stooges med Iggy Pop utgir sitt første musikkalbum The Stooges. Iggy Pop regnes som den første utøver av det vi i dag kaller punk. Han omtales ofte som punkens gudfar og har som varemerke å opptre i bar overkropp.

1975[rediger | rediger kilde]

Patti Smith ga ut sitt første album, og hun regnes som den mest innflytelsesrike kvinnelige rockeartist gjennom tidene. Hun kalles for punkens gudmor, selv om hun selv ikke ser på seg selv som en punker.

The Ramones utgir sin første singel, Blietzkrieg Bop. Sangen er i dag en av verdens mest kjente punk-låter. The Ramones starter en helt ny bølge av punk i USA, de introduserer «uniformen», svarte skinnjakker og fillete jeans. Vokalisten Joey Ramone med sin magre kropp og lange hår og solbriller blir et forbilde for mange, og han også omtales som punkens gudfar.

1976[rediger | rediger kilde]

The Clash dannes i London. I motsetning til mange andre punkband var The Clash politisk bevisste, noe tekstene deres bar preg av. De deltok på arrangementer som Rock Against Racism og Anti-Nazi League. Konsertene var svært intense og en av hovedårsakene til bandets suksess. The Clash er regnet som et av de mest innflytelsesrike band og mest sentrale aktørene i den fornyelsen av rocken som fant sted på slutten av 1970-tallet.

The Ramones utgir sitt første musikkalbum i USA, omtrent samtidig som Sex Pistols dannes i England.

Blondie utgir sitt første musikkalbum, Blondie. Pop-punkebandet oppnår etterhvert stor suksess med sin kvinnelige vokalist Debbie Harry som frontfigur.

1977[rediger | rediger kilde]

Sex Pistols utgir sitt første musikkalbum, Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols, og låta «God Save the Queen» utløste furore langt utover Englands grenser. Med dette albumet eksploderte punken, og Sex Pistols er for de fleste synonymt med punk, og omvendt. Gruppa, med vokalist Johnny Rotten i spissen innførte den stilen som forbindes med punk, hanekam-hår, farget og pigg-klipt hår, sikkerhetsnåler, kjettinger, og fillete klær. Aggressiv, hardtslående musikk med enkle instrumenter. Fort, sint, hardt, korte låter ble punk-musikkens varemerke.

The Clash gir ut sitt første musikkalbum dette året (The Clash), og ble ett av verdens mest kjente punk-band. De var også kjent for å delta på antirasistiske og antinazistiske konserter og de var meget politisk engasjerte.

1978[rediger | rediger kilde]

Sex Pistols blir oppløst etter å ha gitt ut kun ett studioalbum i tillegg til et album med filmmusikk.

1979[rediger | rediger kilde]

Sid Vicious fra Sex Pistols dør av en heroinoverdose, 22 år gammel, etter flere selvmordsforsøk. Han etterlot seg et selvmordsbrev hvor han fortalte at han og hans tidligere kjæreste Nancy, hadde inngått en dødspakt, men han ble anklaget for å ha drept henne i narkorus.

1980[rediger | rediger kilde]

Samlealbumet Flogging a Dead Horse med Sex Pistols blir utgitt.

1982[rediger | rediger kilde]

Blondie blir oppløst. Vokalist Debbie Harry fortsatte med en solokarriere.

1986[rediger | rediger kilde]

The Clash blir oppløst, etter ti år og seks album.

1987[rediger | rediger kilde]

Sweet Children dannes, tre gutter på 15 år fra California som etter to år byttet navn til Green Day.

1990[rediger | rediger kilde]

Green Day utgir sitt første album 1,039/Smoothed Out Slappy Hours. Deres punk var annerledes, de «opphevet» gammelpunkens filosofi: gjør det enkelt. De brukte flere instrumenter, lagde lengre låter, og produserte etterhvert en mengde melodiøse praktlåter, og har beveget seg gjennom en rekke forskjellige stilarter, men lenger og lenger bort fra punk.

1994[rediger | rediger kilde]

Green Day får sitt kommersielle gjennombrudd med albumet Dookie, som siden har solgt i 20 millioner eksemplarer, og The Offspring kommer ut med Smash som til slutt ble verdens mestselgende album på et uavhengig plateselskap.

1996[rediger | rediger kilde]

The Ramones blir oppløst, etter å ha utgitt 14 studioalbum, 12 samlealbum, 23 konsertalbum og 34 singler og 2263 konserter.

Sex Pistols drar på gjenforeningsturné og utgir ett konsertalbum, Filthy Lucre Live.

1998[rediger | rediger kilde]

Blondie gjenforenes.

2001[rediger | rediger kilde]

Joey Ramone i The Ramones dør av kreft, 49 år gammel. Han hadde sin egen solo-karriere helt frem til sin død, og hans siste album, Don't worry about me, kom ikke ut før året etter hans død. Han var alltid sikker på at han skulle bli frisk igjen, og han holdt konserter uansett hvor syk han var. Men et hoftebrudd etter et fall på isen gjorde at hans tilstand forverret seg drastisk og han døde kort tid etter.

2002[rediger | rediger kilde]

Sex Pistols drar på nok en gjenforeningsturné, og gir ut nok ett samlealbum, Jubilee.

2004[rediger | rediger kilde]

Green Day får en megahit med sangen «American Idiot» fra albumet American Idiot. Albumet ble betegnet som en rockeopera, og ble deres første album som gikk rett til topps på salgslistene både i USA og Storbritannia.