Psilogramma menephron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Psilogramma menephron
Psilogramma menephron
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psilogramma menephron
Cramer, 1780
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Psilogramma
Habitat:
Utbredelse: Asia, Australia og Oseania

Psilogramma menephron er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne arten finnes i de østlige Asia, i Australia og på øyene i Stillehavet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 82 – 138 mm), brun svermer, vingemønsteret sterkt varierende. Hodet er stort og bredt, antennene ganske korte med en krok ytterst. Brystet er kantet med svart, bakkroppen har ingen tydelige fargetegninger. Forvingen er brun med varierende tegning, ofte med to buede, hvite tverrbånd og flere mørke streker. Bakvingen er mørkebrun, ved bakhjørnet med en lys flekk kantet med svart. Larven er grønn med markerte, lyse skråstriper på sidene. hornet på bakkroppen er knudrete. Puppen har en buet, kølleformet, fri sugesnabel-slire.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven kan finnes på en rekke forskjellige busker og trær i oljetrefamilien (Oleaceae), Bignoniaceae, maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae), rosefamilien (Rosaceae) og jernurtfamilien (Verbenaceae). Den store og grådige larven kan gjøre skade i olivendyrking, og også snaugnage syrin, liguster og andre prydbusker. Både larven og de voksne kan lage klikkende lyder om de blir forstyrret. De voksne svermerne besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Svermeren finnes i det sørøstligste Asia, Indonesia, store deler av Australia, og på de vestligste øyene i Stillehavet. En innført bestand på Hawaii, som ble antatt å være denne arten, har vist seg å være den nærtbeslektede Psilogramma increta.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Pittaway, A.R. (2007) Sphingidae of the Eastern Palearctic [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]