Psilogramma increta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Psilogramma increta
Nomenklatur
Psilogramma increta
Walker, 1865
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektPsilogramma
Økologi
Habitat: hager, parker og skogkanter
Utbredelse: Asia

Psilogramma increta er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne store svermeren lever over mye av Asia. De østligste bestandene er vanskelig å skille fra den beslektede arten Psilogramma menephron.

Et par av Psilogramma increta fotografert i Thane, India.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 90 – 127 mm), gråbrun svermer, nokså variabel i fargen. Hodet er stort og bredt, antennene ganske korte med en markert krok ytterst. Brystet har svarte sider, bakkroppen har en smal, mørkebrun midtstripe. Forvingen er brun med to korte, svarte tverrbånd ved fremkanten og to utydelige, hvite tverrbånd som går over hele vingen. Det er to korte, svarte lengdestreker nær midten av vingen og en litt lengre strek i vingespissen. Noen eksemplarer har et bredt, mørkt tverrbånd midt på vingen. Bakvingen er kastanjebrun med en svartkantet, lys flekk ved bakhjørnet. Den slanke larven er sterkt variabel i fargen, men har alltid tydelige skråstriper på sidene. Huden er glatt og hornet på bakkroppen stort og kraftig. Puppen har en nokså rett, fri sugesnabel-slire som går parallelt med kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven kan leve på en lang rekke busker og løvtrær, for det meste i oljetrefamilien (Oleaceae), maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae) og jernurtfamilien (Verbenaceae). Eksempler på vertsplanter er trompettre (Catalpa), Campsis, Dimocarpus, ask (Fraxinus), liguster (Ligustrum), Melia, Olea, Osmanthus, Paulownia, sesam (Sesamum indicum) og syrin (Syringa).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne svermeren finnes fra Kashmir i vest østover til Indonesia, nordover til Nord-Japan, Korea og det nordøstlige Kina. Det er uvisst hvor langt øst den går, fordi de østligste bestandene er meget vanskelige å skille fra den nærtbeslektede arten Psilogramma menephron. Den har dessuten blitt innført til Hawaii nylig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Pittaway, A.R. (2007) Sphingidae of the Eastern Palearctic [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]