Prosopocoilus (Metopodontus) kannegieteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prosopocoilus (Metopodontus) kannegieteri
Nomenklatur
Prosopocoilus (Metopodontus) kannegieteri
Neervoort van de Poll, 1895
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
SlektProsopocoilus
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Asia

Prosopocoilus kannegieteri er en bille som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (hannene 23-42 millimeter), noe bred, mørkt gulrød hjortebille med brunsvarte tegninger. Hannen har kraftige, krumme, rødbrune kjever som har en kraftig tann noe innenfor midten og en bred, to-spisset tann nær spissen, forøvrig noen mindre tenner. Små hanner har enkle kjever som er fint sagtakkede i hele lengden. Hodet er litt lengre enn bredt, med to spisse, mørke knøler i midten, en markert fure mellom dem. Forkanten, sidene og en midtstripe er brunsvarte. Antennene har en tre- eller fire-leddet vifte. Pronotum er betydelig bredere enn langt, forkanten, sidene og en midtstripe er smalt brunsvarte. Dekkvingene er glatte og nokså blanke med mørk søm og en mørk flekk ved "skuldrene". Beina er for det meste rødlige. Hunnen er mye mindre enn hannen, blankere, uten forstørrede kjever, kroppsformen bredere, hodet tett og kraftig punktert. De mørke partiene er større enn hos hannen, men mønsteret er ganske likt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i råtne trestammer. Utviklingen tar trolig ett år. De voksne billene drikker gjerne sevje fra trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent fra Thailand, Malaysia, Borneo, Sumatra og Palawan.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]