Microsoft Power BI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Power BI»)
Eksempel på skjermbilde fra programvaren

Power BI er en programvare for datavisualisering utviklet av Microsoft med hovedfokus på forretningsinnsikt.[1] Det er en del av programvarepakken Microsoft Power Platform.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Power BI har en skybasert tjeneste kalt Power BI Services, og et skrivebordsbasert grensesnitt kalt Power BI Desktop. Det funksjoner for oppgaver som er vanlige i datavarehus, inkludert dataforberedelse, datautvinning og interaktive instrumentpanel (dashboard).[2] I mars 2016 lanserte Microsoft en ekstra tjeneste på Azure kalt Power BI Embedded,[3] hvor hovedforskjellen er muligheten for å laste inn tilpassede visualiseringer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Power BI ble opprinnelig påtenkt av Thierry D'Hers og Amir Netz i SQL Server Reporting Services-teamet hos Microsoft.[4] Det ble så designet av Ron George sommeren 2010 og kalt Project Crescent.[5] Den 11. juli 2011 ble Project Crescent tilgjengelig for offentlig nedlasting sammen med SQL Server-kodenavnet Denali.[6] Programmet ble senere omdøpt til Power BI, og ble i september 2013 avduket som Power BI for Office 365.[7] Den første utgaven av Power BI var basert på Microsoft Excel-tilleggene Power Query, Power Pivot og Power View. Med tiden har Microsoft også lagt til mange tilleggsfunksjoner som spørsmål og svar, datatilkobling på bedriftsnivå og sikkerhetsalternativer via Power BI-gatewayer.[2] Power BI ble først utgitt til allmennheten 24. juli 2015.[8]

Den 14. april 2015 annonserte Microsoft at de hadde kjøpt det kanadiske selskapet Datazen for å "utfylle Power BI, det skybaserte analyseverktøyet for forretningsinnsikt, med mobilitetsløsninger for kunder som trenger en mobil løsning for forretningsinnsikt implementert lokalt og optimalisert for SQL Server".[9] De fleste av visualiseringene i Power BI startet som Datazen visuals.

I februar 2019 bekreftet programvarevurderingsselskapet Gartner at Microsoft var ledende i undersøkelsen 2019 Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platform som et resultat av egenskapene til Power BI-plattformen.[10] Dette var det 12. året på rad av Microsoft ble anerkjent av Gartner som ledende leverandør i denne Magic Quadrant-kategorien (som begynte 3 år før verktøyet hadde blitt opprettet).[11]

Hovedkomponenter[rediger | rediger kilde]

Viktige komponenter i Power BI-økosystemet består av:

Power BI Desktop
Skrivebordsapplikasjon for Windows PC-er, primært brukt for å designe og publisere rapporter til Power BI Service.
Power BI Service
Nettbasert programvare som en tjeneste, tidligere kjent som Power BI for Office 365, og nå referert til som PowerBI.com eller bare Power BI.
Power BI Mobile Apps
Power BI mobilapplikasjoner for Android- og iOS-enheter, samt Windows-telefoner og -nettbrett.
Power BI Gateway
Gatewayer brukes til å synkronisere eksterne data inn og ut av Power BI, og kreves for automatiske oppdateringer. I Enterprise-modus, kan også brukes av Power Automate (tidligere kalt Flow) og PowerApps i Office 365.
Power BI Embedded
Power BI REST API kan brukes til å bygge dashbord og rapporter i spesialtilpassede programmer som kan betjene Power BI-brukere og ikke-Power BI-brukere.
Power BI Report Server
En lokal Power BI-rapporteringsløsning for bedrifter som ikke vil eller ikke kan lagre data i den skybaserte Power BI Service.
Power BI Premium
Kapasitetsbasert tilbud som inkluderer fleksibilitet til å publisere rapporter bredt på tvers av et foretak, uten at mottakerne må lisensieres individuelt per bruker. Større skala og bedre ytelse enn delt kapasitet i Power BI Service.
Power BI Visuals Marketplace
En markedsplass for tilpassede visualiseringer og R-drevne visualiseringer.[12]
Power BI Dataflow
Befinner seg i ETL-laget, og er en Power Query-implementering (M-kode) i skyen som kobles direkte til kilden og brukes til å gjøre datatransformasjoner, før de transformerte dataene igjen kan brukes videre som kilde til et Power BI-datasett. Dataflow-en kan lagres i Microsoft Dataverse (tidligere kalt Microsoft Common Data Service). Dataflow-er utvikles av dataingeniører og brukes av datamodellerere. En fordel med Dataflow er at man slipper å ha flere versjoner av samme tabell i ulike PBIX-filer, og kan dermed sikre at ulike rapporter bruker data som er transformert på samme måte. Microsoft sin Dataflow kan også brukes som et alternativ til for eksempel å gjøre transformasjoner i SSAS. (Dataflow brukes også om et produkt utenfor Power BI til dataintegrasjon, for eksempel til Power Apps, men denne skiller seg noe, og har for eksempel ulike alternativer for lagring).
Power BI Dataset
Befinner seg i modelleringslaget (som kommer etter ETL-laget), og kan inneholde datamodellering, relasjoner og DAX-uttrykk. Kan kobles til transformerte data fra Power Query i selve rapporten eller til en Dataflow. Dataset utvikles av datamodellerere og brukes av analytikere som lager rapport-visualiseringene. Alle PBIX-filer får automatisk et datasett, men datasett kan også gjenbrukes av andre rapporter. En fordel med gjenbruk av datasett er at man slipper å ha flere versjoner av samme tabell i ulike PBIX-filer, og kan dermed sikre at ulike rapporter bruker DAX-kode og data som er modellert på samme måte. Et Dataset komplementerer ofte et Power Query eller en Dataflow, med mindre man bruker DirectQuery. En fordel med Dataset (sammenlignet med PowerQuery) er at den benytter en motor som arbeider i hovedminnet (in-memory) som gjør at rapporter med data lastet inn via dataset reagerer raskt på endringer i rapporten. Den har også DAX-funksjoner for å skrive formler og utregninger, og mulighet for å bygge ekstra hierarkier dersom disse mangler etter transformasjonssteget. (Dataset kan også brukes uten Dataflow, for eksempel dersom datatransformasjonssteet gjøres ved hjelp av Azure Data Factory, SSIS eller verktøy laget av andre enn Microsoft.)
Power BI Datamart
Innen Power BI er Datamart en kontainer som kombinerer Dataflow, Dataset og et slags datatorg eller datavarehus (i form av Azure SQL Database) i ett og samme grensesnitt. Grensesnittet vil da ha mulighet for administrasjon av både ETL-laget (Dataflow), et mellomliggende datatorg (med blant annet lagring av stjernediagrammer, dimensjonstabeller, faktatabeller), og til slutt modelleringslaget (Dataset).
Power BI Datahub
Et datanav for å oppdage Power BI-datasett innenfor en organiasjon sin Power BI Service slik datasett kan finnes fra et sentralt steg og brukes av flere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bring your data to life with Microsoft Power BI». Microsoft. Besøkt 4. mai 2016. 
  2. ^ a b «Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms». Gartner, Inc. Besøkt 4. mai 2016. 
  3. ^ «Embed the wow of Power BI in your applications with Microsoft Power BI Embedded!». Microsoft. Besøkt 4. mai 2016. 
  4. ^ «A Glimpse at Project Crescent». Microsoft. Besøkt 29. juni 2017. 
  5. ^ «Data Visualization Done Right: Project Crescent». Microsoft. Besøkt 29. juni 2017. 
  6. ^ Unkroth, Kay. «Announcing Microsoft SQL Server Code Name “Denali” Community Technology Preview 3 (CTP3)». Microsoft. Besøkt 28. mai 2019. 
  7. ^ «Office 365 Gets Colorful 3D Charts, Natural Language Search». ZiffDavis, LLC PCMag India. Arkivert fra originalen 16. desember 2019. Besøkt 4. mai 2016. 
  8. ^ «Announcing Power BI general availability coming July 24th». Microsoft. Besøkt 4. mai 2016. 
  9. ^ «Microsoft acquires mobile business intelligence leader Datazen». Microsoft, Inc. Besøkt 10. januar 2022. 
  10. ^ «2019 Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms». Gartner, Inc. Besøkt 11. februar 2019. 
  11. ^ «Microsoft announces the 2019 Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms». Microsoft, Inc. Besøkt 11. februar 2019. 
  12. ^ «Power BI Custom visuals on AppSource». Microsoft. Besøkt 25. desember 2017.