Datahierarki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Data Hierarchy diagram
Skisse som viser et eksempel på et datahierarki.

Et datahierarki er en systematisk organisering av data, ofte i hierarkisk form, som viser sammenhenger mellom mindre og større komponenter. De kan brukes for å finne systematiske relasjoner mellom informasjon. Det er et grunnleggende konsept i datateori og databaseteori, og bidrar til å vise forholdet mellom mindre og større komponenter i en database eller datafil. De brukes til å gi en bedre følelse av forståelse om komponentene i data og hvordan de er relaterte.

Datahierarki er et resultat av riktig oppsett av data uten redundans. Datahierarki er spesielt viktig i databaser med referanseintegritet, normaliseringtredje normalform (3NF) eller med perfekte nøkler. Å unngå redundans fører til slutt til et riktig datahierarki som representerer forholdet mellom data og viser relasjonsstrukturen.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

Komponenter i et datahierarki kan være:

  • Et datafelt inneholder en enkelt fakta eller attributten til en enhet. Eksempelvis kan dette være et datofelt med verdien 2004-09-19. Dette kan behandles som et enkelt datofelt (for eksempel fødselsdato) eller tre felt, nemlig år, månd og dag.
  • En oppføring (record) er en samling av relaterte felter. En ansatt-oppføring kan inneholde et navnefelt, adressefelt, felt for fødselsdato, og så videre.
  • En fil er en samling av relaterte oppføringer. Dersom det er 100 ansatte vil hver ansatt ha en oppføring (f. eks. kalt "oppføring med ansatt-opplysninger"), og en samlig av for eksempel 100 slike oppføringer vil utgjøre en fil (f.eks. kalt "fil med ansatt-oppføringer").
  • Filene kan integreres i en database, og dette gjøres ved hjelp av et databasehåndteringssystem. Hvis det er andre aspekter av medarbeiderdata som man ønsker å fange (som f.eks. opplæringshistorikk og stillingshistorikk) kan filer for disse også opprettes.

Se også[rediger | rediger kilde]