Datanav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et datanav er et senter for utveksling av data understøttet av datavarehusteknologi for å interagere med endepunkter som applikasjoner og algoritmer. Datanav kan brukes for å samarbeide om innsamling, deling og bruk av data,[1] og brukes til datakonstruksjon, datanalyse og datavitenskap.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Datanav skiller seg fra datavarehus ved at dataene ikke er integrerte og ofte har en annen granulatitet.

Datanav skiller seg fra operasjonelle datalagre ved at datanavet ikke trenger å være begrenset til operasjonelle data.

Datanav skiller seg fra datasjøer ved at dataene er homogeniserte og at det kan være mulighet for å levere data i flere ønskede formater i stedet for å lagre alt på ett sted, samt at datanavet kan legge gi annen verdi til dataene ved å tilby de-duplisering, sikring, kvalitetskontroller samt tilby en mengde standardiserte spørretjenester. Datasjøer lagrer gjerne data på ett sted for tilgjengelighet og lar eller krever at forbrukerne prosesserer dataene eller legger til verdi på dataene.

Et datanav kan være et ideellt sted for å finne data hos en virksomhet, slik at man unngår mange enkelte punkt-til-punkt koblinger mellom dataforbrukere og -tilbydere, og slik at de som forvalter datanavet kan forhandle frem tidsplaner og leveranser med ulike team av dataleverandører og samkjøre i stedet for at ulike team prøver å få levert nye tjenester og funksjoner fra mange andre team.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rossen, Eirik (7. desember 2004). «Nye «datanav» samordner databaser». Digi.no. Besøkt 10. mai 2022.