Portal:Nord-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
  rediger Nord-Trøndelagportalen

Nord-Trøndelag er et norsk fylke. Fylket utgjør den nordlige delen av Trøndelag og grenser til fylkene Nordland i nord og Sør-Trøndelag i sør. I øst grenser fylket til Jämtlands län i Sverige, og i vest har Nord-Trøndelag kyststripe mot Norskehavet. Nord-Trøndelag kan grovt sett inndeles i distriktene Fosen, Namdalen, Innherred og Stjørdalen. Innherred og Stjørdalen har delvis sammenfallende administrativ historikk under samlebetegnelsen Inntrøndelag. Steinkjer er administrasjonssentrum for fylkeskommunen og fylkesmannen.

Nord-Trøndelag er et typisk distriktsfylke med spredt bosetning og mindre tettsteder. Steinkjer, Stjørdalshalsen, Levanger, Verdalsøra, Namsos og Kolvereid har bystatus. Det ligger tre ruteflyplasser i fylket, Værnes, Namsos og Rørvik lufthavner. Jord- og skogbruket la grunnlaget for industriutviklingen i Nord-Trøndelag. Fylket har landets høyeste andel av sysselsatte i primærnæringene. I dag har fylket også en betydelig verkstedindustri, og industriparken i Verdal er landets tredje største. Ellers har offentlig og privat tjenesteyting stor betydning.

  rediger Kommuner i Nord-Trøndelag
  rediger Utvalgt kommune

Leka er en kommune nord i Nord-Trøndelag. Kommunen er Namdalens og Nord-Trøndelags nordligste, og ligger nord for Nærøy og Vikna. Befolkningen fordeler seg på hovedøyene Leka og Madsøya, i tillegg til Gutvik på det vestlige Austra. De avfolkede fiskeværene Sklinna og Horta er også en del av kommunen. Administrasjonssenter er Leknes på Leka.

Store deler av øya Leka består av serpentinitt og olivinstein, som gir en gulrød farge og en unik flora. Høyeste punkt på selve øya Leka er Vattind (418 moh). Et annet kjent naturmerke er Lekamøya. Gutvik på fastlandet er forbundet med omverdenen med fylkesvei 771, og har fergeforbindelse over Lekafjorden til Skei. Madsøya er knyttet til øya Leka med bro over Frøviksundet. Den fremste næringsveien i kommunen er landbruket med melk- og kjøttproduksjon. Havfisket har ikke like stor betydning som før, men det drives fiskeoppdrett.

  rediger Utvalgt bilde

Tunnsjøen er en innsjø i Røyrvik kommune.

  rediger Visste du at...

...Kolvereid, som ligger i Namdalen er Norges minste by?

  rediger Andre fylkesportaler
  rediger Utvalgt artikkel

Falstad fangeleir, av tyske okkupasjonsmyndigheter kalt SS-Strafgefangenenlager Falstad, var en fangeleir i Ekne i tidligere Skogn kommune utenfor Levanger i Nord-Trøndelag under okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Bygningene fra 1921 var opprinnelig beregnet for Falstad skolehjem, en statlig internatskole, men i august 1941 tok Schutzstaffel (SS) over hoveddelen av området. Om lag 4500 mennesker fra 13 nasjoner satt her i perioden 1941–45. Flertallet var norske politiske fanger. Fangene i leiren ble satt fri i mai 1945. Etter krigen ble Falstad i noen år brukt som arbeidsleir for landssvikere, og senere som spesialskole. I dag er leiren et museum, Falstadsenteret.

  rediger Utvalgt biografi

Anders Bardal (født 24. august 1982 i Steinkjer) er en norsk tidligere skihopper. Han debuterte i verdenscupen i 2001, og vant verdenscupen sammenlagt sesongen 2011/12. Han ble verdensmester i normalbakke i 2013 og i laghopp i 2015 og har seks VM-sølv i laghopp og syv norske mesterskap individuelt og ett i laghopp.

Han har en personlig bestenotering på 227 meter fra kvalifiseringen i Planica i 2011. I Planica i 2008 hoppet han 232,5 meter, men måtte ned med en arm i snøen. I Planica i 2013 hoppet han 230 meter, men fikk fall.