Polycarpus Lindqvist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polycarpus Lindqvist
Født13. mars 1908Rediger på Wikidata
Død22. des. 1929Rediger på Wikidata (21 år)
NasjonalitetDanmark

Johan Christian Polycarpus Lindqvist (født 13. mars 1908, død 22. desember 1929 i Kashmir) var en danske som i 1929 besluttet seg til å reise jorden rundt på sykkel.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Polycarpus var sønn av Sven Lindqvist, en svenske som emigrerte til København i 1898 fra Hovmantorp i Kronobergs län i Småland. Sven ble gift med svenske Gerda og fikk tre sønner, hvorav den ene var Johan Christian Polycarpus. Familien hadde det tungt økonomisk og etter første å ha bodd i Baggensensgade hos en av Svens tanter, flyttet den mange år omkring i København, hvor Sven forsøkte å ernære seg som skomaker.[trenger referanse]

Den siste kjente adresse for Lindqvist var Søndergade 8, nå Krusågade.[1]

Reisens bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lindqvist hadde det tungt i skolen og det ble vanskelig å få arbeide for en ung mann uten utdannelse.[trenger referanse] I 1922 døde hans mor, og i 1929 ble det spesielt vanskelig for ham, og han besluttet at han måtte gjøre noe ekstraordinært for å få arbeide. Han henvendte seg til aviser i København og foreslo å sykle jorden rundt for å skrive om sitt eventyr, sikkert inspirert av Kai Thorenfelt,[trenger referanse] som syklet jorden rundt 1925–1927, og som skrev en bok om sin bedrift Jorden rundt på Cycle. Lindqvist solgte bilde av seg selv med sykkel, bilder som han signerte for 25 øre per stykk for å skaffe mat og penger til turen. Han tok sin sykkel og drog som 22-åring avsted med svært lite penger og lett bagasje.

Reisen til India[rediger | rediger kilde]

Han ble fulgt underveis av diverse aviser. Der er et bilde av ham på sykkel i Berlin. Da han nådde til Lahore den 16. august 1929 ble det rapportert i The Singapore free press and Mercantile adviser,[trenger referanse] en Singapore-avis som beskrev hans reise gjennom alle land han da hadde passert: Tyskland, Tsjekkoslovakia, Østerrike, Romania, Bulgaria, Tyrkia, Syria, Mesopotamia og Persia. Hans plan på det tidspunkt var å besøke Kashmir, deretter besøke Calcutta og Burma. Det ble også rapportert at han var aviskorrespondent for København-aviser. I en ubekreftet avisartikkel ble det rapportert at han ble anklaget for spionasje i Karachi, men senere løslatt.[trenger referanse]

Da han kom til Srinagar var han imidlertid helt tom for penger og måtte selge sykkelen sin for 25 kroner.[trenger referanse] Han fortsatte til fots, men ikke mot Calcutta og Burma. Han gikk mot nord og kom til Kargil hvor han døde av dysenteri. Det må ha snødd der på den årstiden.[trenger referanse] Den britiske garnisonen betalte for begravelsen hans og reiste en minnestein for ham.[trenger referanse] Senere besøkte prins Peter av Danmark og Hellas stedet og æret Lindqvist med en minneinnskrift.

Lindqvist døde i Kargil i det som i dag er det indisk-kontrollerte Kashmir den 22. desember 1929.

Referanser[rediger | rediger kilde]