Polskie Stronnictwo Ludowe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Polskie Stronnictwo Ludowe («Det polske folkepartiet», PSL) er et politisk parti i Polen. Partiet legger vekt på nasjonale og kristne spørsmål og regner seg som agraristisk.

PSL er etterfølgerpartiet til det regimetro bondepartiet ZSL fra Folkerepublikkens dager. ZSL valgte etter Solidaritets valgseier ved parlamentsvalget i 1989 å støtte Solidaritet. I 1990 fulgte de kommunistpartiets eksempel og reetablerte seg som et nytt parti. Man valgte å knytte seg til agrartradisjonen fra før 1990 og tok det tradisjonsrike navnet PSL. Dette navnet nøt stor anseelse. PSL hadde gjort alt de kunne for å hindre at kommunistene tok all makt i Polen, men måtte gi opp da formannen ble tvunget i landflyktighet. Navnet PSL har dype historiske røtter tilbake til bondebevegelsen på 1800-tallet. PSL sendte parlamentsmedlemmer til det østerrikske Riksrådet fra den delen av Galicia som ble kontrollert av Østerrike-Ungarn.

PSL har plassert seg til venstre i økonomisk politikk og partiets velgere inntar ofte mer venstreorienterte standpunkter enn velgerne til Den demokratiske venstrealliansen. PSL har vært i regjering med venstresiden, men etter parlamentsvalget i 2007 gikk de i regjering med den høyreorienterte Borgerplattformen. Fram til dette valget hadde PSL hatt sterk konkurranse fra et annet parti med basis i landbruksbefolkningen, Samoobrona. Samoobrona falt nå imidlertid ut av parlamentet.

PSL har etter 2007-valget 31 mandater i Sejmen, med 9 % av stemmene. I 2004 hadde det om lag 120 000 medlemmer.

Søsterparti[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]