Lambro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lambro
Lambro
Lambro i Monzaparken
Land Italia Italia
Region Lombardia
Lengde 130 km 
Nedbørfelt 1 950 km² 
Middelvannføring 5,8 /s 
Start Monte San Primo nær Ghisallo
  – Høyde 1 685 moh.
Munning Samløp med Po nær Orio Litta
Sideelver Vettabbia, Lambro meridionale

Lambro (vestlombardisk: Lamber eller Lambar) er en elv i Lombardia i Italia og en av sideelvene til Po. På latin betyr navnet «klar», men i dag er den en av de mest forurensede elvene i Europa.

Lambroparken i Milano

Lambro har sitt utspring ved Monte San Primo (1 685 moh) nær Ghisallo i provinsen Como, ikke langt fra Comosjøen. Etter Magreglio renner den gjennom Vallassina og kommunene Asso, Ponte Lambro og Erba. Her renner den ut i Pusianosjøen som Lambrone. Senere renner elven gjennom Brianza og Monza der den renner gjennom de kjente parkene (der kong Umberto I ble myrdet av Gaetano Bresci) i to greiner før den renner videre gjennom østlige deler av Milano. Ved Melegnano mottar Lambro sideelva Vettabbia og ved Sant'Angelo Lodigiano mottar den Lambro meridionale (eller «Sørlige Lambro»), som nesten dobler vannføringen til elven. Lambro munner ut i Po nær Orio Litta.

Med en vannføring på 5,8 m³/s er Lambro relativt liten, men innimellom kan vannføringen mangedobles til 40 m³/s eller mer, noe som kan skape alvorlige flommer.