Platynus assimilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Platynus assimilis
 Foto: Kurt Kulac
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platynus assimilis
(Paykull, 1790)
Agonum assimile
Anchomenus corsicus
Anchomenus distinctus
Anchomenus piceus
Anchomenus putzeysi
Anchomenus rufipes
Carabus angusticollis
Carabus junceus
Limodromus assimilis
Norsk(e) navn:
Hører til: Platynus,
Platyninae,
løpebiller
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Platynus assimilis eller Limodromus assimilis er en av billene i delgruppen (underfamilien) Platyninae i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Platynus assimilis finnes i nesten hele Europa, men er noe sjeldnere i sørvest. Den er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Platynus assimilis er 8,7-12,3 mm lang og har en svart farge uten metallglans. Beina er brunlig svarte, men ikke ensfarget, men har mørkere parti. Dekkvingenes riller er dype og tydelige, det tredje rille-mellomrom (fra midten / sømmen) har tre børstepunkt, en fordypning med ett stivt oppstående hår. Brystskjoldet er samlere helt bak, med innsvinget sidekant og har skarpe, nesten rettvinklede bakhjørner. Bakfotens første ledd (tars) er klart lengre enn sporen i spissen av leggen (tibia). Antennene er brunlig svarte, det fjerde ledd med fine korte hår og noen lange børster i spissen. Det tredje leddet er bart (nakent), uten de korte tilliggende hårene. (Krever forstørrelse for å se).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Platynus assimilis er ganske vanlig, lever under bark fra trær, mose og vissent løv. Finnes ofte langs vassdrag og strender. Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr.

Larvene lever som predatorer, skjult i øverste laget av jorden.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]