Pirayaer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pirajaer
Pirayaer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Piranha
Norsk(e) navn: pirajaer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Strålefinnede fisker
Orden: Karpelaksfisker
Familie: Serrasalmidae
Tribus: Piranha
Antall arter: over 30
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Sør-Amerika
Delgrupper:

Pirajaer (Piranha) er et tribus i familien Serrasalmidae, en relativt ny familie som tidligere ble regnet som en underfamilie (Serrasalminae) av karpelakser (Characidae).[1]

Piraja (av et indianerspråk via port. piranha) er en fellesbetegnelse for flere søramerikanske fiskearterer med store, skarpe tenner. Artene er normalt fra 15 til 25 centimeter lange.

Pirajaene lever i elvene i Sør-Amerika. Hovedsakelig finner man fiskene i Amazonas, samt i elver i Guyana og Paraguay. Arten Pygocentrus piraya lever i elva Rio São Francisco i Brasil. Pirajaer lever stort sett av frø, plantemateriale, og som predatorer og åtseletere på andre fisk. De har et rykte på seg for å være menneske-etere, noe som er ufortjent, selv om enkelte territorielle arter kan angripe badende mennesker for å forsvare territoriet sitt, spesielt når vannstanden er lav. Stimens atferd er en forsvarsmekanisme, ikke en jaktstrategi.

Navnet «piraja» kommer fra Tupi-Guarani-språket hvor pirá betyr «fisk» og sanha eller ranha betyr «tann».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freeman, Barbie; Nico, Leo G.; Osentoski, Matthew; Jelks, Howard L.; Collins, Timothy M. (2007). "Molecular systematics of Serrasalmidae: Deciphering the identities of piranha species and unraveling their evolutionary histories" (PDF). Zootaxa. 1484: 2. Retrieved 2009-06-25.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

XRF-Pseudanthias squamipinnis.pngDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.