Diskusjon:Pirayaer

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Navneendring[rediger kilde]

Oppslagsordet på denne artikkelen bør stå i flertall, da det er snakk om en gruppe og ikke en enkelt art. (Ref. organismeprosjektet. Og da er det vel greit å få klarhet også i hva som er mest riktig på norsk; «pirayaer», «pirajaer», eller «pirahnaer». Selv har jeg alltid brukt «piraya» med «y», og tror selvsagt derfor at dette er den vanligste skrivemåten. - Soulkeeper 12. mar 2006 kl.15:21 (UTC)

Både i følge Caplex og Det Store Norske Leksion skrives «piraya» med «y», og da er vel det den korrekte skrivemåten. --Knut Aril 12. mar 2006 kl.15:25 (UTC)
Ser no at SNL no bruker piraja som hovedoppslagsord. Ovesen 15. sep 2007 kl. 18:55 (CEST)
ordbok.uio.no har ikke hørt om piraya, men piraja er oppført. På den annen side er det kanskje pirayaklubben/Ernie som står for de fleste tilfellene av pira{j,y}a i norskspråklig tekst? H3st 25. mai 2011 kl. 20:21 (CEST)[svar]
Stemmer, Bokmåls- (og Nynorsk-)ordboka bruker «piraja». Ordnett.no ser ikke ut til å ha noen mening om disse fiskene. SNL bruker også «piraja». Caplex sier «piraya, piranha, piratfisk». Artsnavnebasen sier ingenting. Innen akvariemiljøer brukes «piraya» mye, men det kan være pga. utstrakt bruk av fremmedspråklig litteratur. Alt i alt får jeg ingen klar konklusjon ut av dette. Så jeg føler egentlig mest for å la det være som det er, i vente på at Artsdatabanken skal få ut fingeren. Med mindre jeg får kloa i ett eller annet norskspråklig og svært så autorativt bokverk som kan belyse saken (samt spørsmålet om parafyli) innen den tid. - Soulkeeper 26. mai 2011 kl. 19:03 (CEST)[svar]

Oppdatering: Hvis det viser seg at gruppen er parafyletisk eller noe sånt blir det nok riktigst med éntall likevel. Inntil videre holder jeg fingrene unna, for jeg aner rett og slett ikke. - Soulkeeper 10. jun 2008 kl. 14:49 (CEST)

Er dette ei naturlig gruppe? Såvidt eg finn ut er det nokre undergrupper av karpelakser som i artikkelen blir kalla piraja. Ovesen 15. sep 2007 kl. 18:55 (CEST)

Slik jeg tolker den engelske artikkelen, er det en naturlig gruppe som består av fem slekter og som mangler et eget vitenskapelig navn. - Soulkeeper 15. sep 2007 kl. 19:53 (CEST)
Hvis den mangler vitenskapelig navn er den vel heller tvilsomt dokumentert?? Ovesen 15. sep 2007 kl. 20:38 (CEST)
Jeg ser at du har lagt inn teksten "Systematikken til denne gruppen er ikke fullt ut forstått"... så jeg går ut fra at du har undersøkt dette nærmere. Selv om taksoboksen er ufullstendig utfylt, ser den ut til å reflektere den kunnskapen vi i dag har om gruppen. Jeg foreslår derfor at vi fjerner malen {{taksopprydning}} fra artikkelen, siden det ikke er Wikipedias oppgave å utføre denne forskningen. - Soulkeeper 1. okt 2007 kl. 23:40 (CEST)
Ja har undersøkt litt. Det er imidlertid ein god del uenighet om plassering, men eg fjernar malen. Skal undersøke litt meir og evt. legge inn litt utfyllande tekst om uenighetane som er. Ovesen 2. okt 2007 kl. 07:34 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pirayaer. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. mar. 2024 kl. 10:52 (CET)[svar]