Hopp til innhold

Pimpri-Chinchwad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pimpri-Chinchwad
Marathi: पिंपरी-चिंचवड
Pimpri
LandIndias flagg India
DelstatMaharashtra
DistriktPune
Grunnlagt11. oktober 1982
Postnummer4110xx
Retningsnummer91-20
Areal171,51 km²
Befolkning1 012 472 (2001)
Bef.tetthet10 082,91 innb./km²
Høyde o.h.570 meter
Nettside
Posisjonskart
Pimpri-Chinchwad ligger i India
Pimpri-Chinchwad
Pimpri-Chinchwad
Pimpri-Chinchwad (India)
Kart
Pimpri-Chinchwad
18°37′40″N 73°48′47″Ø

Pimpri-Chinchwad (marathi: पिंपरी-चिंचवड) er en by i distriktet Pune i den indiske delstaten Maharashtra. Den består av tvillingbyene Pimpri og Chinchwad som blir styrt av et felles kommunestyre (Pimpri-Chinchwad Municipal Corporation, PCMC). Byen ligger nordvest for Pune og har gode transportforbindelser til Pune by via den gamle Pune-Mumbai-veien (Old Pune-Mumbai Highway). Den inngår i Punes storbyområde og hadde ved folketellingen i 2001 et befolkningstall på 1 012 472.

Mennesker har vært bosatt i området i tusenvis av år, men selve byen er ny. Det var først i 1970 at de fire byene eller såkalte panchayatene Pimpri, Chinchwad, Akurdi og Bhosari slo seg sammen. Den nåværende administrative enheten, Pimpri-Chinchwad Municipal Corporation, begynte sin virksomhet den 11. oktober 1982. Siden begynnelsen på 1950-tallet har området blitt industrialisert i høyt tempo. Blant annet etablerte svenske SKF seg i Pimpri-Chinchwad for ca. 40 år siden.

Hovedlokaliteter i Pimpri-Chinchwad er Chinchwad, Pimpri, Nigdi, Akurdi og Bhosari. Chinchwad er oppkalt etter trærne Chinch (tamarind) og Wad (banyan). Chinchwad er kjent for St. Morya Gosavis gravsted. St. Morya Gosavi er en av herre Ganeshas shaktipeeth i delstaten Maharashtra. På grunn av økende vannføring i elven Pavna, blir tempelet oversvømt av vannet hvert år. Lokalbefolkningen ser på dette som bading av herre Ganesha. Chinchwad er også fødselsstedet for flere frihetskjempere og Chaphekar-brødrene. Pimpri-Chinchwad er hjemmet til den historiske byen Bhosari, som opprinnelig ble kalt Bhojapuri. I Mahabharatas periode var denne byen kjent som Bhojakata. Det blir nevnt i Mahabharata at Bhojakata lå vest for Kundinapuri, hovedstaden i kongerriket Vidarbha.

Demografi

[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Pimpri-Chinchwad en befolkning på 1 012 472.[1] Menn utgjør 54 % av dette befolkningstallet. Den gjennomsnittlige lesekyndigheten i byen er 74 %, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Mannlig lesekyndighet er 79 %, mens kvinnene har en lesekyndighet på 68 %. 14  av de som bor i byen er barn under 6 år.

Hovedspråket som benyttes i byen er marathi. Det bor også en del sindhifolk i Pimpri. Indias regjering rehabiliterte sindhifolk som kom fra Pakistan etter delingen av Britisk India. Dette folket har lagt i betydelig innsats for å gjøre Pimpri til en blomstrende by og et travel handelssenter.

Pimpri-Chinchwad har stor industri og er blant de største industriområdene i Asia. Industrien i byen ble opprettet av Maharashtra Industrial Development Corporation (MIDC). Byen er hjemmet til indiske produsenter av biler og bildeler. Blant annet holder produsentene Premier Limited, Mahindra Navistar, Bajaj Auto, BEL Optronic Devices Ltd, TATA Motors (tidligere TELCO), Kinetic Engineering, Force Motors (tidligere Bajaj Tempo) og DaimlerChrysler til i byen. Byen huser også Indias fremste forskningsinstitutt for antibiotika, Hindustan Antibiotics Limited. I tillegg til disse, har også mange tungindustrier som Forbes-Marshall, ThyssenKrupp og Alfa Laval & Sandvik AB sine fabrikkenheter i byen. Det samme gjelder for det tyske selskapet KSB Pumps. I "Rajiv Gandhi Infotech Park" finnes flere av de største indiske IT-bedriftene som IBM India, KPIT Cummins, Tata Technologies, Infosys, Wipro, Geometric etc.

Mulig navnebytte

[rediger | rediger kilde]

Et forslag for navnebytte til New Pune har blitt lagt frem av politikere, intellektuelle og medlemmer av forretningssamfunnet. Bakgrunnen for dette forslaget er at man vil gjøre New Pune til en internasjonal by i samarbeid med Pune. Navneforslaget ble først lagt frem av tidligere kommisjonær av Pimpri-Chinchwad Dilip Band. Så langt har ikke saken gått videre. Det største motargumentet er at New Pune er et mer engelsk navn enn det er indisk, og den indiske regjeringen har lenge ført en politikk om å skifte tidligere engelske navn (fra kolonitiden) til indiske. Dette har vært tilfellet for de tre storbyene Mumbai, Kolkata og Chennai.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]