Piken med svovelstikkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Illustrasjon av A.J. Bayes (1889)

«Piken med svovelstikkene» er en av Hans Christian Andersens mest kjente noveller. Den ble gitt ut i 1848 som en del av Andersens femte bind med Nye eventyr, med tittelen «Den Lille Pige med Svovlstikkerne».

Handling[rediger | rediger kilde]

Eventyret handler om en fattig pike som går seg barbent ut på nyttårsaften for å selge svovelstikker. Men ingen ville kjøpe av henne eller gi den lille piken en slant. Hun så hvordan nyttårsfeiringen på gikk i husene mens hun gikk ute og frøs. Hun turde ikke gå hjem ettersom hun ville få juling når hun ikke hadde klart å selge en eneste svovelstikke. Hun krøp derfor sammen mellom to hus. For å varme seg tente hun svovelstikker og så vakre syner i ilden, hun så mat, varme og familieliv. Men bildene forsvant straks ilden sluknet. Hun så sin døde mormor og ba henne om å ta henne med seg og hun tente alle svovelstikkene i sin iver etter at mormor ikke skulle forsvinne. Da tok mormoren pikens hånd og de fløy mot himmelen.

Morgenen etter ble den lille piken funnet død og ihjelfrosset, med røde kinn og et smil på leppene. Alle syntes det var tragisk, men ingen forsto hvilken glede hun hadde hatt rett før hun døde.

Media[rediger | rediger kilde]

Det er laget en rekke filmer (blant annet en stumfilm for Williamson i 1902), musikaler og teateroppsetninger basert på eventyret. I Norge er fortellingen blant annet kjent som fjernsynsfortelling med Per Aabel som forteller, sendt på nyttårsaften. David Langs The Little Match Girl Passion vant Pulitzer-prisen for musikk i 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]