Piken med svovelstikkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Piken med svovelstikkene» er en av Hans Christian Andersens mest kjente noveller. Eventyret ble gitt ut i 1848 som en del av Andersens femte bind med Nye eventyr, under den danske originaltittelen «Den Lille Pige med Svovlstikkerne».

Handling[rediger | rediger kilde]

«Piken med svovelstikkene» er et sentimentalt, tragisk og romantisk eventyr om en fattig pike som går barbent i byen på nyttårsaften for å selge svovelstikker. Ingen vil kjøpe, og den vesle jenta ser hvordan nyttårsfeiringen pågår inne i husene mens hun selv står utenfor og fryser. Hun tør ikke gå hjem av frykt for juling når hun ikke har klart å selge en eneste stikke. Hun kryper derfor sammen mellom to hus og tenner fyrstikkene for å varme seg. I ilden ser hun vakre syner, mat, varme og familieliv. Men bildene forsvinner straks ilden slukner. Da hun ser sin døde mormor, ber jenta henne om å ta henne med seg. I iveren tenner piken alle svovelstikkene for at mormoren ikke skal forsvinne. Da tar mormoren pikens hånd og flyr mot himmelen. Morgenen etter blir den lille piken funnet død og ihjelfrosset, med røde kinn og et smil på leppene. Alle synes det er tragisk, men ingen forstår hvilken glede hun har hatt rett før hun døde.

Media[rediger | rediger kilde]

Den korte stumfilmen The Little Match Seller, som ble laget av den skotske filmpioneren James Williamson (1855–1933) i 1902, bygger på H.C. Andersens fortelling.

Det er laget flere filmer, deriblant en stumfilm av den skotske filmpioneren James Williamson (1855–1933) i 1902, musikaler og teateroppsetninger som bygger på eventyret. I Norge er fortellingen blant annet kjent som fjernsynsfortelling med skuespilleren Per Aabel som forteller, sendt i NRKnyttårsaften.[1] David Langs The Little Match Girl Passion vant Pulitzer-prisen for musikk i 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]