Pierre Puvis de Chavannes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pierre Puvis de Chavannes
Født14. des. 1824[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Lyon
Død24. okt. 1898[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (73 år)
Paris
Beskjeftigelse
Utdannet vedLycée Henri IV
EktefelleMarie Cantacuzène (1897–)[6]
Partner(e)Marie Cantacuzène (18561897)
NasjonalitetFrankrike[7]
GravlagtNeuilly-sur-Seine Old Communal Cemetery
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
UtmerkelserKommandør av Æreslegionen
Signatur
Pierre Puvis de Chavannesʼ signatur

Vinpressen, 1865, The Phillips Collection

Pierre Cécile Puvis de Chavannes (født 14. desember 1824 i Lyon, død 24. oktober 1898 i Paris) var en fransk maler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pierre Puvis de Chavannes var sønn av en gruveingeniør tilhørende en gammel adelig slekt. Pierre Puvis studerte i Lyon og deretter ved Lycée Henri IV i Paris, og hadde tenkt å følge i farens yrke. En reise til Italia åpnet imidlertid hans sinn for nye idéer, og da han vendte tilbake til Paris i år 1844, hadde han bestemt seg for å bli kunstner.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Han gikk i lære hos Eugène Delacroix, Henri Scheffer og senere under Thomas Couture. Det var ikke før flere år senere da den franske regjeringen kjøpte et av hans arbeider, at hans anerkjennelse ble utbredt. Selv om han studerte med noen av romantikerne, er hans arbeider sett på som symbolistiske i natur, og han er kreditert fordi han fikk innflytelse på en hel generasjon kunstnere.

I 1852 innrettet han sitt eget atelier ved Place Pigalle, og virket der hele sitt liv. Han arbeidet der med en vennekrets som omfattet blant andre malerne Alexandre Bida (1813–1895) og Louis-Gustave Ricard (1823–1873) og gravøren Victor Florence Pollet (1811–1882). Fra 1887 til 1889 studerte prins Eugen hos ham.

En av hans protesjéer var Georges de Feure. Blant skandinaviske kunstnere fikk han også innflytelse; de danske malerne Anna Ancher og Marie Triepcke studerte i Paris blant annet under Puvis de Chavannes. Marie Triepcke er i dag bedre kjent under navnet Marie Krøyer Alfvén. I 1890-91 var den norske maleren Mimi Falsen elev av Puvis de Chavannes,[8] og våren 1892 studerte den norske maleren Ingerid Dahl hos ham i noen måneder.[9]

Montmartre hadde han en affære med en av sine modeller, Suzanne Valadon, som skulle bli en av de ledende, franske kvinnelige kunstnere på denne tiden.

Puvis de Chavannes er blant annet kjent for sine freskomalerier, som fremdeles kan ses blant annet på rådhuset (Hôtel de Ville) i henholdsvis Paris og Poitiers, Sorbonne, og Panthéon i Paris, og dessuten i USA, på biblioteket i Boston, Massachusetts. Hans malerier på lerret finnes i mange amerikanske og europeiske gallerier. Noen av hans verker er:

 • Døden og Jomfruen
 • Drømmen
 • Den fattige fiskeren
 • Meditasjon
 • Maria Magdalena på St. Baume
 • Sankt Genoveva
 • Håpet

Société Nationale des Beaux Arts[rediger | rediger kilde]

Han var presidenten og medgrunnleggeren i 1890 av Société Nationale des Beaux Arts(Den nasjonale kunstforeningen). I henholdsvis Tyskland og Frankrike, var Ludwig von Hofmann og Auguste Rodin kanskje de som hentet mest fra Puvis' arbeider.

Puvis de Chavannes-prisen (Prix Puvis de Chavannes)[rediger | rediger kilde]

Prix Puvis de Chavannes er tildelt fra 1926 av Société Nationale des Beaux Arts i Paris, og består i en retrospektiv utstilling av hovedarbeidene til den prisvinnende kunstneren. Under det 20. århundre hadde denne utstillingen lokaler i Grand Palais eller i Musée d'Art Moderne.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Prismottagere[rediger | rediger kilde]

Det franske kunstmuseet Musée nationale de beaux arts finner man oversikten over kunstnerne som har mottatt Puvis de Chavannes-prisen siden den ble opprettet.[10] Kunstnerne med en asterisk har dessuten vært den franske stats offisielle marinemalere, en tittel som det franske forsvarsdepartementet tildeler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Pierre-Puvis-de-Chavannes, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Léonore database, «Pierre Cecile Puvis de chavannes», Léonore LH//2242/14[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b RKDartists, «Pierre Puvis de Chavannes», RKD kunstner-ID 65142[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ vital record of Paris, folio(s) 20/31, archives.paris.fr, record number 1805[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ det svenske Nasjonalmuséets kunstnerliste, kulturnav.org, utgitt 12. februar 2016, besøkt 27. februar 2016[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Store norske leksikons artikkel om Mimi Falsen.
 9. ^ Wickstrøm, Anne (1983). Kvinner ved staffeliet. Universitetsforlaget. s. 39. 
 10. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. februar 2012. Besøkt 2. mars 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Denne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.