Phymatodes testaceus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Phymatodes testaceus
hann, mørk fargevariant
hann, mørk fargevariant
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phymatodes testaceus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: løvtrebarkbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Phymatodes
Habitat: løvskog
Utbredelse: Holarktis
I Norge på Østlandet og langs kysten til Hardanger.

Løvtrebarkbukk (Phymatodes testaceus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge finnes den i de sørligste landsdelene. Denne arten kommer ofte inn i hus med ved, men gjør ingen skade der.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hann, lys fargevariant

En middelsstor (6-18 mm), slank trebukk. Den er svært variabel både i størrelse og farge. Vanlige fargevarianter er ensfarget rødbrun, og brunrødt pronotum og blåsvarte dekkvinger. Kroppen er ganske slank og jevnbred. Antennene er litt lengre enn kroppen hos hannen, litt kortere hos hunnen. Pronotum er nærmest ovalt, litt bredere enn langt, blankt, fint punktert med fine, oppstående hår. Dekkvingene har markerte skuldre og er parallellsidige. blanke, middels fint og tett punkterte, med en lengderibbe i midten. Beina er forholdsvis lange, lårene fortykkede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i tørr ved av løvtrær, mest eik og bøk. Denne arten finnes ofte i vedstabler og kommer inn i hus med ved, men gjør ingen skade der. Utviklingen tar to år. De voksne billene er aktive i mai-juli, mest om natten. De besøker ikke blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, i Nord-Afrika og i Asia østover til Iran, dessuten er den innført til Nord-Amerika. I Norge finnes den på Østlandet og langs kysten til Hardanger.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]