Philippa av Hainaut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Philippa av Hainaut
Philippa of Hainault, Queen consort of England.jpg
Født24. juni 1314
Valenciennes
Død15. august 1369 (55 år)
Windsor Castle
GravlagtWestminster Abbey
Ektefelle Edvard III av England
Far William I, Count of Hainaut
Mor Joan of Valois, Countess of Hainaut
Søsken William II, Count of Hainaut, Margareta II av Hainault, Johanna van Holland
Barn
NasjonalitetStorbritannia

Philippa av Hainaut (født 23. juni 1314 Valenciennes i Flandern (i dag i Frankrike), død 15. august 1369 var Edvard III av Englands dronning.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av Guillaume I av Hainaut og Jeanne av Valois som var et barnebarn av Filip III av Frankrike.

Noen kilder forteller at Philippa var av afrikansk herkomst. Det finnes ingen beviser for dette, og det ser ut til at det er basert på en beskrivelse av hennes ansikt i én samtidig kilde samt at en av hennes sønner var kjent som Edward, den svarte prinsen. I og med at hans kallenavn etter alt å dømme skyldte at han bar svart rustning virker dette ikke sannsynlig at hun var av noe annet enn europeisk avstamning.

Philippa krones til dronning

Ekteskap, dronning[rediger | rediger kilde]

Philippa giftet seg med Edvard III i York Minster den 24. januar 1328, elleve måneder etter at han ble kronet. I motsetning til flere tidligere dronninger valgte hun å ikke ta meg seg sitt eget hoff til England. Dette gjorde henne populær, fordi mange var skeptiske til at utlendinger fikk for mye å si ved hoffet.

Den franske dikter Jean Froissart hadde blitt med i hennes følge da hun kom til England. HJans nedtegnelser om livet i det kongelige hoff er blitt viktige historiske kilder. I hans skildring fremstår Philippa som en kvinne av varmt hjerte.

Hun var med sin mann på reiser til Skottland i 1333 og Flandern i 1338–1340, og ble der kjent og hyllet for å være mild og medfølende. Hun regnes som en bløthjertet kvinne, på en god måte, som grep inn overfor sin mann og overtalte ham til å redde borgerne fra Calais som kongen ville henrette for å statuere et eksempel. Mens Edvard var på kontinentet fungerte hun ved flere tilfeller som regent.

Barn[rediger | rediger kilde]

Philippa og Edvard fikk fjorten barn. Tre sønner og to døtre døde som barn. De som overlevde barneårene var:

Død[rediger | rediger kilde]

Philippa døde på Windsor Castle. Dødsårsaken er angitt som ødem, som dengang ble regnet som en egen sykdom. Man vet derfor ikke hva som var den bakenforliggende årsaken. Hun ble gravlagt i Westminster Abbey.

Queen's College i Oxford ble opprettet av en av hennes kapellaner, Robert de Eglesfield, til ære for Philippa.