Edmund av Langley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Edmund av Langley

Edmund av Langley (født 5. juni 1341, død 1. august 1402) var en yngre sønn av kong Edvard III av England og Philippa av Hainault. Han regnes som grunnlegger av Huset York. Det var gjennom hans sønn Richard av Conisbrough, 3. jarl av Cambridge at yorkistene krevde tronen under rosekrigene. Hans tilnavn kommer fra fødestedet Langley i Hertfordshire.

I 1362 ble han utnevnt til jarl av Cambridge, og i 1384 ble han den første hertug av York.

Hans første kone, Isabella, var datter av Peter den grusomme av Castilla. De hadde to sønner: Edward av Norwich, 2. hertug av York som falt i slaget ved Agincourt, og Richard, jarl av Cambridge som ble henrettet for høyforræderi av Henrik V. De hadde også en datter, Constance, som var en av dronning Anne Nevilles forfedre.

Etter Isabellas død i 1392 giftet Edmund seg med Joan de Holland, som var en fjern slektning; hun var barnebarn av Joan av Kent, som i likhet med Edmund var en etterkommer av Edvard I. De fikk ingen barn sammen.

Begge ekteskap styrket bånd innenfor familien: Edmunds første kone var søster av John av Gaunts kone, mens hans andre kone var søster av Johns svigerdatter.

Han døde samme sted som han ble født, og ble gravlagt i en klosterkirke. Hertug- og jarletitlene gikk til hans eldste sønn, Edward.


Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Cambridge
Etterfølger:
 Edward av Norwich 
Forgjenger:
 Første opprettelse 
Hertug av York
Etterfølger:
 Edward av Norwich 
Forgjenger:
 Thomas Reines 
Lord Warden of the Cinque Ports
Etterfølger:
 Robert Assheton 
Forgjenger:
 John Beaumont 
Lord Warden of the Cinque Ports
Etterfølger:
 John Beaufort