Philipp Krementz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Philipp Krementz
Kardinal Krementz Köln JS.jpg
Født1. desember 1819
Koblenz
Død6. mai 1899 (79 år)
Köln
Gravlagt Kölnerdomen
Beskjeftigelse Katolsk prest
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser 2. klasse av Den røde ørns orden, Albrechts-ordenen, storkorsridder av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem

Kardinal Philipp Krementz og det erkebiskoppelige palass i Köln

Philipp Krementz (født 1. desember 1819 i Koblenz i Tyskland, død 6. mai 1899 i Köln) var en av den katolske kirkes kardinaler, og var erkebiskop av Köln 18851899.

Som biskop av Ermeland i Østpreussen deltok han på Vatikankonsilet fra 1869 til 1870. Der ble dogmet om pavens ufeilbarlighet vedtatt, men da var ikke biskop Kremenz til stede. Han hadde under debattene tilkjennegitt seg selv om infallibilitetsmotstander, og reiste med 54 andre biskoper fra Roma før det kom til den høytidelige sluttavstemmingen den 18. juli 1870. Han bøyde seg for flertallets beslutning, og kunngjorde infallibilitetsdogmet i sitt bispedømme. I 1872 ekskommuniserte han fem antiinfallibilistiske geistlige i sitt bispedømme, noe som førte til en konflikt med den prøyssiske stat.

Han ble i 1885 utnevnt til erkebiskop av Köln, og ble kreert til kardinal i 1893 av pave Leo XIII. Han måtte vie all sin kraft til å gjenopprette og gjenoppbygge etter de skader som erkebispedømmet og dets forvaltning hadde lidd under den ti år lange kulturkampen, da den katolske kirke i Tyskland ble forfulgt av øvrigheten. Mot slutten av sitt liv ble han mentalt forstyrret, og det var bare med stort besvær at folk rundt ham klarte å få ham fra å forkynne en forutsigelse om at verden ville gå under i 1950.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Das Haus Gottes, Koblenz, 1854
  • Die Stadt auf dem Berg oder Offenbarung und Abfall – Eine apologetische Skizze, Koblenz, 1861

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eduard Hegel: Das Erzbistum Köln zwischen der Restauration des 19. Jahrhunderts und der Restauration des 20. Jahrhunderts (=Geschichte des Erzbistums Köln, Bd. 5), Köln, 1987, S. 85 f. ISBN 376160873X

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 Paul Ludolf Melchers 
Erkebiskop og kurfyrste av Köln
Etterfølger:
 Hubert Theophil Simar